Friday, September 24, 2010

Berlusconin äiti31

Imago

Sosiaalisen teatterin maailmassa tulee köyhän näyttää varakkaalta ja epävarman itsevarmalta. Haluton esittää puolipukeissa seksikästä. Se, jolla ei ole valtaa, machoilee.

Imagon hallinta ei ole vain nykyajan ilmiö. Nykyroomalaisia ja heidän muinaisia esivanhempiaan yhdistää korostunut oman arvon tunne, joka helposti järkkyy. Sitä voi testata menemällä kauppaan tervehtimättä myjää. Hän nakkelee välittömästi takaisin osakseen tulleen ylenkatseen. Näin oli myös antiikin Roomassa.

Seneca kuvasi erästä aristokraattia: ’hän tervehti minua liian epäkunnioittavasti; hänen tervehdyssuutelonsa oli liian nopea; hän katkaisi liian nopeasti keskustelun, joka oli hädin tuskin edes alkanut; hän ei kutsunut minua illalliselle; hän ei kääntänyt katsettaan pois.’

Jo Livius kirjoitti, että antiikin roomalaisilla oli tapana antaa itsestään hyvä vaikutelma huonoinakin aikoina. Vaikka kaikki meni päin mäntyä, he esittivät menestyjää.

Carlin Bartonin mukaan katse ei ole passiivinen. Se pyrkii aina paljastamaan. Se tutkii, tarkkailee ja arvioi muita. Joillekin tämä katse on niin tärkeä, että he varautuvat siihen ennakolta. Ilmiö liittyy myös läheisesti häpeään ja sen kontrollointiin.

1 comment:

  1. Tuosta italialisesta 'keeping up the appearances': siellä eletään tätä päivää, ei niinkään huolehdita huomisesta, vrt. kansantalous! Maksuehto: 90 pv netto on normaali käytäntö. Varmaan ehlposti jää kokonaan maksamatta. Pääasia, että fasadi on kunnossa ja kengät tiptop! Tällainen päiväperhostelu ei tietenkään ole meille synkän jumalisuus-luterilaisuuden Suomessa mitenkään hyväksyttävää, mutta voisimme mekin täällä hiukka höllätä ja antaa elämän viedä!

    Ja ne värit! Meille sopii paljon lisää värejä, vaikka totuuden nimessä on sanottava, että Marimekko on värikäs ja leikkisä, monin tavoin sitä, mitä suomalaiset halajavat arkeensa.

    Meidän esteettinen kultturimme on Italiaan verrattuna niin nuorta: vielä 50 vuotta sitten kuljettiin jossain takamailla rohdinpaidoissa, ainakin iäkkäämmät. Kas, Suomi putos puusta vasta joskus 60-70-luvuilla viime vuosisadalla.

    ReplyDelete