Monday, September 13, 2010

Berlusconin äiti17

Ennenkin paleltiin

Lämmitys oli ongelma myös antiikin Roomassa. Lämmitysjärjestelmiä ei ollut. Lämpimänä pysyttiin kuumien hiilien avulla. Rooman valtakunta oli kuitenkin rakentanut vesijohtoverkoston, joka on säilynyt näihin päiviin asti. Se jopa tuli sisälle taloihin, tosin vain joihinkin yläluokan asuttamiin alakerran asuntoihin. Kunnollinen valaistus myös puuttui.

1800- ja 1900-luvulla erehtyivät monet taiteilijat - suomalaiset mukaan lukien - hakemaan Rooman talvesta lämpöä ja aurinkoa. Auringon sijasta jatkuva sade teki jääkylmistä asunnoista myös kosteita. Liisa Suvikumpu toteaa kirjassaan Rooma kirjailijan kaupunki, että Rooman talvikuukausien kylmyys tuli kaikille epämiellyttävänä yllätyksenä. Jopa hotelleissa oli tuolloin kylmä. Helvi Hämäläinen kirjoittaa, että lakanat olivat kosteita ja kivilattiat jäisenkylmiä. Onerva ja Leino palelivat Roomassa vuosina 1908–09, kunnes lopulta pakenivat lämpimämpiin oloihin.

Ja vastaavasti hikoiltiin

Kesällä tilanne oli päinvastainen. Talven kosteat jääpalatsit muuttuivat helteiseksi helveteiksi. Sen huomasivat Roomassa asuneet kirjailijatkin. Kaarlo Sarkia varoitti: ”Älä ihmiskulta lähde vain Italiaan kesän ajaksi, sillä silloin sinä paahdut hengiltä."


Heinäkuussa 2005 lämpötila kieppui 44 asteessa viikon ajan. Tieto, että edelliset kesät olivat olleet pahempia, ei lohduttanut.

Kuumuuteen oli menehtynyt vuonna 2003 Italiassa 20,000 ihmistä, joista suurin osa oli vanhuksia. Se oli enemmän kuin Ranskassa, missä asiasta oli noussut suuri poliittinen häly. Kokemuksesta viisastuneina Italian, Ranskan, Portugalin ja Espanjan hallitukset perustivat hellehälytysjärjestelmän tulevien hellekriisien varalle. Tulevina kesinä vanhuksille mm. jaettaisiin stressisignaaleja lähettäviä rannekkeita.

Mikä pahinta, öisin ei voinut pitää ikkunoita eikä parvekkeen ovia auki. Turvallisuussyistä oli nukuttava ikkunaluukut kiinni. Pitkään nukuin parvekkeen ovi auki, kunnes italialaiset ystäväni huomauttivat asiasta. He pitivät sitä hullunrohkeana. Minulla oli ollut tuuria.

Kolmanteen kerrokseen pääsisi helposti. Varkaat kapusivat ruotsalaisen kollegani viidennessä kerroksessa olevaan asuntoon rännejä pitkin. Työtoverini oli sikeässä unessa. Varkaat putsasivat rahat, luottokortit ja auton avaimet. Auto otettiin ulkoa parkista mukaan. Varkaita ei koskaan tavoitettu, eikä omaisuutta saatu takaisin.

No comments:

Post a Comment