Sunday, September 12, 2010

Berlusconin äiti15

Asuminenkin on opittava

Rooman vesijohtovesi yllätti. Vesi oli hyvin kalkkipitoista. Juuri se tukki viemärit. Se vahingoitti myös kodinkoneita. Oli opittava uudet temput. Astianpesukoneeseen oli tungettava kiloittain kalkkia sulattavia suoloja. Pesukoneeseen oli pesupulverin lisäksi pantava kalkinpoisto-tabletteja. Kaikki kattilat oli säännöllisin väliajoin pestävä etikalla.

Asuntoni ulko-ovi oli panssaria. Siinä oli kolme eri avaimella avattavaa lukkoa. Ne oli suljettava ja avattava oikeassa järjestyksessä. Yksi lukoista oli suljettava kiertämällä avainta kolme kertaa myötäpäivään. Avattaessa sama toiseen suuntaan. Yksi avaimista oli työnnettävä tiettyyn kohtaan, jotta se ylipäätään kääntyi lainkaan. Opettelin oven avaamista ja sulkemista vuokraisännän kanssa viisitoista minuuttia. Tuntui kuin kassakaappiin menisi. Vain numeroyhdistelmä puuttui. Tai oli sekin.

Asunnossa oli murtohälytin, jonka numeroyhdistelmän käyttöä myös harjoittelin.
Vuokraisäntä muistutti monta kertaa, että minun on oltava varuillani asuessani Roomassa. Hän sanoi, että tuntee pohjoismaalaiset ja liian luottavaisen asenteemme. Tein työtä käskettyä ja pidin hälytintä öisin päällä.

Yhtenä yönä nojasin vahingossa vessan ikkunaan ja koko asunto rävähti ulvomaan. Juoksentelin sekavana pitkin huoneita etsimässä paperilappusta, johon olin merkinnyt koodin. Melu oli hirveä. Jos olisin ollut Suomessa, naapurit olisivat jo melun takia hälyttäneet poliisin. Sen episodin jälkeen en enää halunnut käyttää hälytintä. Myöhemmin vuokraisäntä kertoikin, ettei hälytintä oltu yhdistetty minnekään. Kun ihmettelin sitä, hän sanoi, ettei sitä kannata yhdistää poliisille, kun ne eivät kuitenkaan tule paikalle. En nähnyt hälyttimen käytössä sen tiedon jälkeen enää mitään mieltä.



Perulainen työkaverini Raul kävi Suomessa jossakin IT konferenssissa. Palattuaan hän huikkasi työhuoneeni ovelta minulle suomeksi ’Moi!’ Hän oli ihastunut kaikkeen Suomessa. Erityisen vaikuttunut hän oli kaiken helppoudesta. ’Ihana insinöörien maa’, hän sanoi, ’jossa kaikki toimii.’ Itse en ole erityisen insinööri-mielinen, mutta käytännöllisyys on kieltämättä innovaatiovalttimme.



No comments:

Post a Comment