Saturday, September 11, 2010

Berlusconin äiti13

ARJEN LÖYTÖRETKIÄ

Viisaalle jokainen maa,
on hänen kotinsa
Seneca


Ikkunaluukkujen takaa


Maaliskuun 12 päivänä avasin portin keltaisen kerrostalon, uuden kotini pihalle. Kävelin kivilaatoitetun pihan poikki. Kottaraiset sirittivät, vaikka sää oli harmaa. Kannoin muovisia ostoskasseja. Ulko-ovi avautui ja vastaan käveli toinen keski-iän ohittanut nainen. Hän oli ensimmäinen tapaamani naapuri. Hän katsoi minua tuimasti, silmät ja suu viiruina, ja sitten sihisi hampaittensa välistä italiaksi: ’TE ette asu täällä!’

Ei iloista italialaista hymyä, ei helmeilevää buon giornoa. Vastasin lyhyesti ’Ma si, sono nuova residente’ eli olen uusi asukas. Hän jatkoi matkaansa ilman tervetuliaistoivotusta. Tervetuloa asumaan ystävälliseen Roomaan! – sanoin itselleni.



”Happy happy” lauloi mediajulkkis Antonella Clerici ja heilutti käsiään Italian suosituimmassa tv-ohjelmassa, Affari tuoi - laatikko-leikissä. Roomalaiset eivät kuitenkaan vaikuttaneet onnellisilta.

Suurkaupungin elämä verottaa kaikkialla. Arki on puurtamista ja eläminen kallistuu. Vuokrat ovat huikeat, palkat pienet. Työ on epävarmaa. Miljoonat vieraat tunkeutuvat kaikkialle. Turisteilla on rahaa ja aikaa, joka roomalaisilta puuttui.

Vaikutelmani sai vahvistusta Eurobarometristä. Yllätys! Yllätys! Sen mukaan EU:n onnellisimpien joukossa olivatkin suomalaiset. Yhä useampi suomalainen päätyy kuitenkin itsemurhiin. Alkoholiongelmatkin vaivaavat. Italialla on omat ongelmansa. Yksi niistä on huumeiden käyttö, joka on lisääntynyt erityisesti Pohjois-Italiassa. Po-joen vedestä otetut vesinäytteet osoittivat, että yksin kokaiinia käytetään 40,000 annosta päivässä. Määrä arvioitiin kokaiininkäyttäjien virtsasta veteen joutuneesta benzoylecgoninestä.

Italiassa huumausaineen käyttäjät eivät olleet vain yhteiskunnan syrjäytyneitä. Lokakuussa 2006 huumausaineita - kannabista ja kokaiinia – löytyi myös 12 kansanedustajan verestä, kun Hyeenat-nimisen poliittisen satiiriohjelman tekijät onnistuivat testaamaan 50 kansanedustajaa.

No comments:

Post a Comment