Afrikka alkaa Italiasta
Italiassa käytetään vielä shekkejä ja laskut maksetaan postikonttoriin. Automaattilaskutus on kuitenkin hiljalleen yleistymässä.
Kuumana heinäkuun päivänä olin matkalla postiin maksamaan sähkölaskuani. Ihmettelin, kun kymmenet ihmiset parveilivat kadulla postin ulkopuolella. Eivätkö he mahtuneet postiin, mietin.
Jonottajia oli paljon. Se kävi ilmi vuoronumerostani, joka oli 179. Menossa oli numero 111. Sisällä postissa oli kuitenkin tilaa, jopa tyhjiä istuinpaikkoja.
Asiakkaat olivat karanneet ulos, sillä sisällä postissa oli kuumempi kuin ulkona. Postissa oli neljä ilmastointilaitetta, mutta ne kaikki olivat virkailijoiden puolella. Tila virkailijoiden ja asiakkaiden välillä oli erotettu pleksilasi seinällä. Asiakkaiden puolella ei ollut ilmastointia, mikä selitti kuumuuden. Ihmiset eivät kuitenkaan valittaneet, vaan tyynesti odottivat vuoroaan. Miten se oli mahdollista tempperamenttisten italialaisten maassa?
Jonotin puolitoista tuntia ja kadulla kuten muutkin. Kello 14 posti menisi kiinni. Kello 12.45 lopetettiin vuoronumeroiden jakelu. Uusia asiakkaita pyydettiin tulemaan seuraavana päivänä. Taaskaan ei kukaan hiiltynyt.
Myöhemmin ymmärsin, että italialaisten asiakkaiden yllättävän alistunut käyttäytyminen johtui heidän asennoitumisestaan byrokratiaan. Palveluyhteiskunta käsitettä ei ole, vaan edelleen vallitsee alamaisuuskulttuuri.
Tietenkin Italiassa esiintyy myös systeeminvastaisuutta. Väitetään, ettei Italiassa toisaalta kunnioiteta mitään auktoriteettia vastaansanomattoman ehdottomasti. Sääntöjä kunnioittavan julkisen käyttäytymisen takana kulkee - kuin kuiskauksena - epävirallinen järjestelmä eli sottovoce. Kansalaisyhteiskunta-aloitteiden ja instituutioiden muuttamisen sijasta byrokratian haasteisiin vastataan yleensä sumplimalla asioita välikäsien kautta. Uskotaan myös, että kaikkiin sääntöihin on vaikutettava tilanteen ja tarpeen mukaan ” luovasti”.
Kun päivittelin työtovereilleni italialaisia kummallisuuksia, he virnuilivat ja sanoivat: ’Etkö tiedä, että Afrikka alkaa Italiasta!’ Toiset heistä sanoivat, että Italia on kuin kehitysmaa. Mutta ei se ollut Afrikka, eikä se ollut kehitysmaakaan.
No comments:
Post a Comment