Sunday, September 19, 2010

Berlusconin äiti25

Hylättyjä kissajumalia

Asuintaloani vastapäätä oli ennen kirkko. Se oli muutettu lääkeyhtiöksi. Siellä työskentelevä nainen toi joka aamu katukissalle ruokaa. Aamulla se odotteli ruokkijaansa ja näytti tunnistavan naisen pienen punaisen auton. Myös työpaikassani majaili muutama kissa. Yhdellä oli tapana olla aamuisin pääoven edessä. Se toikkaroi ovesta sisään ja ulos, sateen suojaan tai hellettä pakoon. Joku näytti sitäkin ruokkivan. Kissojen syöttämnen on Roomassa tavallista. Kissat ovat yksi Rooman tunnusmerkeistä, joille omistetaan kokonaisia kalentereita turistien ostettaviksi.

Kissoilla on Italiassa pitkä historia. Muinaisessa Roomassa kissoja pidettiin pyhinä. Kissa-jumala Bastetia palvottiin äitijumalana jo Egyptissä 5000 vuotta sitten. Tämä hedelmällisyyden symboli muumioitiin ikuisuuteen siirtyneiden kuolleiden seuraksi. Eikä se ole ihme, sillä kissat suojelivat ihmisille elintärkeätä viljaa ja muuuta ruokaa jyrsijöiltä. Egyptistä palvonta siirtyi muinaiseen Roomaan. Egyptillä ja Rooman valtakunnalla oli vankat yhteydet. Egypti oli yhdessä vaiheessa Rooman valtakunnan alaisuudessa.

Italialaisen kansanuskon mukaan taas ihmisen sielu siirtyy kissaan. Nämä uskomukset eivät kuitenkaan kannatelleet Rooman kissojen kohtaloita. Kissoja jätettiin heitteille siinä kuin koiriakin.

Largo di Torre Argentinan aukiolla on aidalla suojattu usean metrin syvyydessä olevat muinaisen temppelin jäännökset (katso kuva yllä). Kun katsoo reunalta alas, näkee myös kymmeniä kissoja. Alueen toisessa laidassa menee raput alas kissojen turvapaikkaan, joka perustettiin vuonna 1993. Kissojen orpokotia ylläpitävät vapaaehtoiset gattaret eli ”kissa-naiset”. Kissanaiset pelastavat kissoja ja ruokkivat niitä. Sairaat kissat hoidetaan terveiksi. Naiset etsivät kissoille myös uusia koteja. Hoitolan kissojen määrä vaihtelee 250 ja 500 välillä. Se on pieni määrä verrattuna katukissojen määrään. Roomassa on arviolta 180 000 - 300 000 katukissaa. Kissanaiset myös kuohivat ja leikkaavat niitä. Vuonna 2004 leikattiin 1600 katukissaa.

Kun meidän kotimaiset kovasydämemme hylkäävät kesäkissansa kesän lopulla, heittävät roomalaiset kissansa kadulle kun elokuun lomakuukausi koittaa.

Joulukuussa 2005 kävin tutustumassa kissojen turvapaikkaan. Yksi kissanaisista näytti kaunista ruskeaa kissaa, joka oli juuri tuotu. Omistaja oli pitänyt kissaa vuoden ja tuonut sen orpokotiin, kun vaihtoi asuntoa. ’Kohtelevat näitä kuin eläimiä’ kissanainen tuhahti.

Slovakialainen vieraani Ingrid kertoi kissanaisille, että slovakialaiset ostavat lapsilleen koiria joululahjaksi. Kun he kyllästyvät, he ajavat maaseudulle ja heittävät koiran autosta ulos maantielle. Maantieltä löytyi alunperin nykyinen Goody koiranikin, jonka kävin hakemassa Tallinnasta PETS-nimiseltä eläinsuojelujärjestöltä.


Myös kissojen turvakoti koki kovia Roomassa. Sillä oli jatkuva rahapula. Kerran sinne myös murtauduttiin ja sairaat kissat vapautettiin häkeistään. Kissanaisen mukaan jopa kissat järkyttyivät tapahtuneesta.

Ohjaaja Michael Hunt teki filmin Rooman kissoista ja niiden hoitajista. Hän kuvasi myös kissanaisia, jotka ruokkivat kissoja kärryistään. Filmikasettia saa ostaa kissojen turvapaikasta.

No comments:

Post a Comment