Monday, October 11, 2010

Daemoneja ja enkeleitä

Rooma punoo historiaa kuin pieni tyttö voikukkaseppelettä. Uusi kukka ottaa tukea edellisen varresta. Historian eri kerrokset elävät Rooman kaupunkikuvassa ja arkkitehtuurissa, myös yksityisissä rakennuksissa, kuten Santa Maria sopra Minervan kirkossa. Se on nimensä mukaisesti rakennettu vanhan naisjumaluuden Minervan eli Isiksen temppelin päälle. Roomassa vanhojen talojen osat tulevat osaksi uutta: missä antiikin pilaririvistö on upotettu talon seinään; missä muinainen tiilen pala on löytänyt uuden paikan muurista; missä sarkofagi koristaa pihaa; ja missä obeliski on istutettu barokkipatsaan päälle. Kerroksellisuus elää myös henkisessä kulttuurissa ja sen jatkumoissa.

Monet uskonnot rakentuvat toistensa viereen ja päälle, kilpaillen ja solmien erilaisia suhteita. Uusi uskonto hävittää usein vanhan, mutta ei kokonaan. Sykretismi on Roomankin nykypäivää.

Päivi Setälän mukaan kristinusko pohjaa antiikin uskontoihin. Löysin siitä jatkuvasti esimerkkejä. Jo Augustus oli nimennyt itsensä Jumalan pojaksi (divi filius). Roomalaisten enkeleiltä näyttävät hahmot edelsivät kristinuskon enkeleitä.

Roomalaiset kuvasivat enkelillä ohitse kiitävää aikaa ja ilmiön keveyttä. Voiton jumalalla ja ajan jumalalla oli molemmilla siivet. Siipien avulla kuvattiin myös ihmisen sielua, hänen haltijaansa eli daemonia tai geniusta. Genius oli se, joka ihmisessä sai aikaan oppimista ja moraalista kasvua eli viisautta.

Rooman nähtävyydet ja museoiden esineet olivat loputtoman ihastuksen lähteitä. Ne herättivät yhä uusia kysymyksiä. Kuka oli Mitra? Miksi hänellä on tonttulakki? Miksi hän ratsastaa härän selässä? Kuka oli tähtikruunuinen Sophia, joka on Sistinan kappelissa Jumalan oikealla puolella Michelangelon frescossa, jossa Jumala koskettaa Aatamia sormellaan? Entä Romulus ja Remus sekä heitä imettävä susi?

Osa kysymyksistä jäi mysteeriksi. Osasta tutkijat jatkoivat kiistelyään. Kysymysten parissa askarteleminen oli antoisaa ilman lopullisia vastauksiakin. Eivätkö vastaukset muutenkin ole vain väliaikaisia, johtaen ennemmin tai myöhemmin uusiin kysymyksiin?

No comments:

Post a Comment