Tuesday, October 12, 2010

Berlusconin äiti50

Taru Rooman syntymästä

Tarun mukaan Rooma sai alkunsa vuonna 753 eKr. kun Romulus tappoi veljensä Remuksen. Tosiasiassa Rooma oli asuinpaikkana vanhempi. Legenda kuitenkin kertoo Rooman väkivaltaisesta veljesmurhaan perustuvasta alusta. Väkivaltaan ovat viitanneet myös viimeaikaiset arkeologiset kaivaukset. Ne ovat paljastaneet, että Roomassa uhrattiin ihmisiä. Arkeologit ovat pitkään kiistelleet ihmisuhriteoriasta. Professori Andrea Crandini väitti kuitenkin 12 marraskuussa 2005 kaivauksissa löydettyjen lasten luurankojen perusteella, että Rooman perustamisen pohjalla oli ihmisuhri. Jatkokaivausten odotetaan tuovan asiasta lisää tietoa.

Kun nousee Forumilta jyrkkiä rappuja ylös Kapitolinin kukkulalle eli Michelangelon suunnittelemalle Piazza Campidogliolle, kohtaa Kaupungintalon kulmalla pilarin, jonka päässä on pieni patsas. Siinä Romulus ja Remus juovat suden nisistä maitoa.

Palatinon kukkula on kuitenkin se paikka, jossa Rooman uskotaan syntyneen. Se oli muinaisen Rooman pyhin paikka. Juuri siellä uskotaan olleen luolan, jossa susi imetti Romulusta ja Remusta. Ensimmäisellä vuosisadalla eKr. eläneen Dionysius Halicarnuksen mukaan ja kolme vuosisataa myöhemmin eläneen Dio Cassiuksen mukaan, siellä sijaitsi olkikattoinen Romuluksen maja.

Suden nisistä juovien kaksosten allegoria kiinnosti minua siinä määrin, että yritin lukea siitä kaiken minkä käsiini sain. Yhden teorian mukaan roomalaiset olivat paimenia ja susi oli heidän toteemieläimensä. Sitä palvottiin, mitä pelättiin. Susi esiintyi lippujen vaakunassa ja lipunkantajat olivat pukeutuneet sudennahkoihin. Nuoret miehet pukeutuivat sudennahkoihin myös hedelmällisyysjuhlan eli Lupercalian aikana. Sitä vietettiin vuoteen 494 asti, jolloin katolinen kirkko otti päivän neitsyt Maarialle. En oikein jaksanut uskoa toteemieläinteoriaan. Se tuntui kerrokselliselta kansantarulta. Kerroksellisuus oli patsaankin osa.

Tutkijoiden mukaan patsaan sutta ja sen alla olevia poikia, ei oltu tehty samaan aikaan. Pojat oli lisätty etruskialkuperää olevaan susipatsaaseen myöhemmin. Susi oli peräisin etruskeilta. Etruskeilla susi kuvasi esikristillistä jumalaa. Feronia-niminen jumala oli susiäiti, jota sabiinit palvoivat ennen Rooman perustamista. Ei sekään vielä selvittänyt sitä, miksi jumalatar oli susihahmoinen.

Legendoissa Remuksen imettäjänä mainitaan myös maaäiti ja Rooman perustajajumalatar Acca Larentia. Hänen väitetään myös kasvattaneen Romuluksen ja Remuksen. Siis kumpi: Susi vai Acca Larentia? Vastaus näytti olevan, että molemmat. Acca Larentia yhdistetään suteen eli lupaan. Jumalattaret liitettiin usein eläinhahmoihin. Myös monet egyptiläiset jumalat esiintyivät eläinhahmoina. Koirapäinen paviaani oli sekä Thothin että Khonsun yksi olomuoto. Ra esiintyi kissan hahmossa. Hathor, Isis ja Nut näyttäytyivät lehmän muodossa. Hedelmällisyyden jumalatar Renenet esiintyi kobrana.

Lupa eli susi oli myös pyhän hetairan ja sittemmin prostituoidun nimitys. Esikristillinen hedelmällisyys ja äitiys olivat vahvasti seksuaalista, ei madonnamaista neitsyyttä ja koskemattomuutta.

Myös Mars jumalan rooli näkyi liittyvän asiaan. Susi oli myös Mars jumalan epiteetti. Mars oli nuorten miesten suojelija. Hänen väitetään myös alun alkaen olleen hedelmällisyyden jumala. Marsia pidetään myös Romuluksen ja Remuksen ja samalla kaikkien roomalaisten isänä.

No comments:

Post a Comment