Saturday, October 2, 2010

Berlusconin äiti40

"A burro e alici!" voi italialainen vastata kun kysyt mitä kuuluu. Vastaus on: Voita ja anjoviksia! Se kertoo, että hyvin menee, kun on voita ja anjoviksia.

Italialaista ruokaa pidetään yksinkertaisena, mutta siinä on paljon alueellista rikkautta. Italia on valtiona nuori ja on säilyttänyt vahvat aluekulttuurinsa. Näin on myös ruuan kohdalla. Parilla kymmenellä maakunnalla on omia erikoisuuksiaan. Yksi keskittyy riistaan. Toinen erilaisiin sieniin. Tosin tatit saatetaan nykyään tuoda Suomesta.

Monet italilaisen keittiön tutut ainekset ja ruuat ovat uusia tulokkaita. Pasta yleistyi vasta 1400-luvulla. Italialaiselle keittiölle niin tyypillinen tomaatti on sekin myöhäinen tulokas. Ensimmäiset tomaatit olivat keltaisia, mihin tomaatin italiankielinen nimikin viittaa pomodoro (pomo d’oro) eli kultainen omena.

Kahvi tuli Italiaan vasta myöhäisrenessanssin aikana, sekin mitä luultavimmin arabeilta. Siihen viittaa kahvin arabiankielinen nimikin qahwah. Kahvipensaan ensimmäisenä kotipaikka oli Kaffan provinssi Etiopiassa. Euroopassa kahvikulttuuri alkoi Venetsiassa 1615 ja levisi sieltä paitsi muualle maahan, myös Ranskaan.

Venetsiassa avattiin Euroopan ensimmäinen kahvila Cafe Florian vuonna 1683 San Marcon aukiolla. Rooman vanhin kahvila on via Condottilla numerossa 86 edelleenkin sijaitseva 1750-luvun puolivälissä avattu Caffé el Greco. Jopa Casanovan väitetään käyneen kahvilassa, jossa on viininpunaisella samettikankaalla päällystetyt tuolit ja sohvat sekä pienet pyöreät marmoripöydät, seinillä vanhoja kuvia ja jossa tarjoilijat puikkelehtivat frakissaan pikkupöytien välissä. Monet kirjailijat kuten Goethe ja Gogol ovat käyneet siellä.

Rooman parasta kahvia saa kuitenkin Pantheonin vieressä olevista kahviloista: Piazza Sant’ Eustachio numero 82:ssa sijaitsevasta Caffè Sant’ Eustachiosta ja 84 via degli Orfanissa sijaitsevasta Tazza d’Orosta. Eustachion kahvilan erikoisuus – suorastaan liikesalaisuus – on kermainen ja valmiiksi makeutettu vaahtoava tupla-espresso gran caffè. Tazza d’Oron erikoiskahvi on kermavaahdolla terästetty jääkahvi granita di caffè.

No comments:

Post a Comment