Friday, October 15, 2010

Berlusconin äiti53

Lisää piazzoista

Campo dei Fiori on nimensä veroinen. Freesiat, daaliat, tulppaanit, ruusut, mimoosat, kehäkukat, narsissit ja monet muut kukkalajit ovat myynnissä torin päädyssä. Tori toimii kauppatorina kello 14 asti. Pikaisen lounaan jälkeen suuntasin Piazza Navonalle. Piazza Navona on rakennettu Domitianin kilparadan päälle. Vanhan stadionin jäännökset ovat vielä nähtävissä piazzan toisessa päässä, käännyttäessä Via Agonalelta kohti Tor Sanguignalea.

Tunnetuin Piazza Navonan nähtävyyksistä on sen keskellä: Berninin neljää jokea kuvaava patsas. Sen päällä on yksi Rooman monista Egyptistä rahdatuista obeliskeista. Istahdin Tre Scalinin terassille lasilliselle proseccoa.

Piazza Navona
oli vähällä ”kuolla”, kun kaupunki hääti sieltä pois kauppiaat, elävät patsaat ja muut katutaiteilijat. Kahvilat olivat tyhjiä. Jopa turistit olivat kaikonneet. Vähin erin taiteilijat ja kauppiaat saivat palailla piazzalle. Turistit seurasivat heidän mukanaan. Kaupustelijat voivat olla riesa, mutta ilman heitä piazza jää elottomaksi ulkoilmamuseoksi.

Navona vilkastuu entisestään joulukauden ajaksi. Sen laidasta laitaan ulottuvalla joulutorilla saa ostaa joulukoristeita ja joulumakeisia. Myytävänä on myös katolilaisille tärkeän jouluseimen rekvisiittaa: erikokoisia Neitsyt Maarioita ja Jooseffeja, Jeesus-lapsia, lampaita, tietäjiä, paimenia, seimiä, kaivoja, olkipaaluja, kukkoja ja kanoja, enkeleitä, kameleita ja ties mitä. Kaikkea joista voi koota perinteisen mutta omannäköisen seimen. Tällekin ilmiölle on varhaisempi edeltäjä. Myös Rooman vanhan valtakunnan aikana myytiin savesta tehtyjä ihmishahmoja ja muita pikkuesineitä Saturnalia-juhlia varten.

Pidän myös Piazza del Popolosta. Siellä uskotaan Neron haamun hiippailevan pimeään aikaan. Santa Maria del Popolo’n kirkko kun on rakennettu Neron haudan päälle. Santa Maria del Popolon kirkko, kuten lähes kaikki kirkot Italiassa, on aarreaitta. Siellä on Pinturicchion ja Andrea Sansovinon mestariteoksia sekä pari Caravaggion työtä. Piazzan laidalla sijaitsevat myös lähes identtiset kaksoiskirkot: Santa Maria di Montesanto ja Santa Maria dei Miracoli. Piazza del Popolo on monumentaalisuudessaan kuin suoraan italialaisten elokuvien kulisseista. Nimensä mukaisesti se onkin tarkoitettu suuriin kansankokouksiin. Siellä väitetään myös Lutherin painuneen polvilleen saapuessaan Roomaan.

Piazza del Repubblican holvikäytävän kahvilassa kävin usein hörppäämässä tilkan tiivistettyä kofeiinia baaritiskiin nojaten. Tämän barokkipiazzan keskellä on aikoinaan pahennusta herättänyt suihkulähde, jossa 1800-luvun kieltämättä nykysilmällekin kornit nymfit kamppailevat erilaisten hirviöiden pakkopuristuksessa.

No comments:

Post a Comment