Wednesday, October 27, 2010

Berlusconin äiti61

Assisiin

Maaliskuun alussa kävin ystävien kanssa Assisissa. Lähtiessämme Roomasta aamu oli kylmä ja ponentino viilensi sitä lisää. Aurinko kuitenkin paistoi ja alkumatkan syvän vihreät maisemat enteilivät kevättä. Matkan puolivälissä alkoi sataa märkää lunta. Ensin lumihiutaleet putoilivat verkkaisesti, kunnes niiden tanssi yltyi sakeaksi pyryksi. Muutama kymmen kilometriä ennen Assisia tummat pilvet alkoivat hälvetä ja aurinko pilkisti varovaisesti esiin. Täysi auringonpaiste otti meidät vastaan saapuessamme Assisin alakaupungin asemalle. Tuuli oli kuitenkin pureva ja puolen tunnin bussiodottelu tuntui kohtuuttoman pitkältä. Meitä houkutteli kuitenkin Subasio vuorten rinteiden majesteettinen näky: valkea Assisin kaupunki, yksi Italian pyhimmistä kaupungeista.

Keskiajalla italialaiset kaupungit olivat pyhiä yhteisöjä, joiden pyhitettynä keskipisteenä toimi tuomikirkko eli duomo. Kullakin kaupungilla oli myös omat nimikkopyhimyksensä. Keski-ajalla monissa kaupungeissa käytiin kuitenkin verenhimoisia valtataisteluja ja vastustajien koko suku saatettiin murhata. Jotkut kaupunginisät kääntyivät hädissään pyhimysten puoleen tilanteen rauhoittamiseksi. Legendan mukaan San Fransiskus pyydettiin ajamaan paholaiset ulos Arezzon kaupungista.

Bussipysäkillä oli muutamia turisteja: pari tamilia puhuvaa nunnaa, keski-ikäinen italialainen pariskunta ja nuori italialaispari, pari pakollista japanilaista ja me kolme suomalaista. Maaliskuun alussa oli vielä mahdollista välttää suurta turistiryntäystä.

Bussi kierteli ylös Assisiin. Perille päästyämme totesimme, että kaupungin pääkohteisiin voi hyvin tutustua kävellen. Olimme kuitenkin nälkäisiä kuin sudet, ja kaikkea muuta kuin pyhässä tunnelmassa. Olisimme varmaan käyneet toistemme kurkkuun, ellemme olisi heti löytäneet pientä ruokapuotia, josta ostimme sammahtaneet sämpylät. Sämpylät kuitenkin rauhoittivat kiljuvannälkäiset sudet, jotka heti muuttuivat säyseiksi lampaiksi, soveliaimmiksi pyhän kaupungin katseluun.

Tärkein nähtävyys Assisissa ovat Giotton freskot, jotka sijaitsevat italialaisgoottilaisessa San Francescon basilikassa. Joitakin vuosia sitten maanjäristys romahdutti ne palasina alas. Käytännössä koko maailma osallistui basilikan uudelleenrakentamisen rahoittamiseen ja freskojen entisöintiin. Freskoja on sekä ylä- että alakirkossa. Ihanat freskot eivät avaudu hätäiselle turistille.







.

No comments:

Post a Comment