Friday, October 8, 2010

Berlusconin äiti47

Pyhä viini!

Roomassa aterian usein kruunaa Vin Santo. Meripihkanvärinen ja rusinanmakuinen Vin Santo on suosittu jälkiruokaviini Roomassakin, vaikka varsinaisesti kuuluu toscanalaiseen ruokapöytään.

Vin santon oikeaoppinen valmistus on pitkä ja kallis prosessi. Niin kallis, että harva enää seuraa hitaan kypsyttämimisen alkuperäiskaavaa. Siihen usein lisätäänkin makeuttamisaineita ja synteettisiä värejä. Mitä kalliimpi vin santo pullo on, sen suurempi mahdollisuus kuitenkin on, että viini on tehty lähes alkuperäismenetelmän mukaan. On myös tärkeätä, että pullon kyljestä löytää vuosiluvun. Tunnettuja vin santon mestareita on Avignonesi, joka myös valmistaa lähes myyttistä punaista vin santoa nimeltä Occhio di Pernice. Muita hyviä valmistajia ovat Altesino, Bindella, Cappezzana, Castello di Monestero, Fattoria le Fonte, Isole e Olena ja Sevapiana.

Vin santoa on saatavilla makean oranssin kaikissa vivahteissa kohti vaalean kellertävää kuivaa versiota. Itse pidän kuivahkosta vin santosta.

Roomassa pieni pullo hyvää vin santoa maksoi ainakin 30 euroa, mutta parhaimmista saa pulittaa 100 euroa ja enemmänkin. Italialaiset sanovat, että paras vin santo on jokaisen senttinsä arvoinen.

Perinteisesti vin santo nautitaan jälkiruuan yhteydessä, yleensä toscanalaisen cantucci-keksin kera. Parhaat cantucci-keksit tulevat Praton kaupungista. Niin hyvää viini on, ettei se välttämättä kaipaa mitään muuta kuin hyvää seuraa ja arvostavia kulauksia.

No comments:

Post a Comment