Saturday, October 23, 2010

Berlusconin äiti58

Orvieto

Orvieto, vain tunnin junamatkan päässä Roomasta, on yksi suosikkikaupungeistani. Voisin asua siellä. Orvieto sijaitsee Umbrian alueella, alueella joka on tulossa yhtä suosituksi kuin Toscana. Orvieto oli aikoinaan Etrurian eli vanhan etruskialueen pääkaupunki ja aikaisemmalta nimeltään Velzna.

Kun juna alkaa lähestyä Orvietoa, vasemmalla puolella avautuu ihmeellinen näky: korkean kukkulan laella laavakiven eli tufon päällä lepää keskiaikainen vaaleanruskea kaupunki kuin suoraan satukirjasta. Juna pysähtyi ala-Orvietoon. Sieltä funincula-raidevaunu lähtee muutaman minuutin jyrkkään 45 asteen nousuun kohti vanhaa kaupunkia. Sähkövaunu on korvannut aiemman historiallisen keksinnön: vesivoimalla kulkeneen vaunun.

Orvieton katedraali eli tuomiokirkko on kuulu kauneudestaan. Kirkon päätyä on koristettu vuosisatojen kuluessa moneen kertaan. Se loistaa auringon säteiden siihen osuessa kaikissa sateenkaaren väreissä. Alaseiniä koristavat Lorenzo Maitanon mestarilliset marmorikaiverrukset paratiisista, tuomiopäivästä ja Jeesuksen elämästä. Toinen aarre on kirkon sisällä.

No comments:

Post a Comment