Joulu on auringon juhla ja joulupukki on turkkilainen
Italia pitää kiinni perinteistään, kulttuuristaan ja vanhoista juhlistaan. Juhlat edustavat jatkuvuutta ja pitävät yllä yhteyttä menneeseen. Vanhan päälle kasvaa uusia merkityksiä ja tulkintoja. Synkretismin hengessä uusi lainaa vanhalta ja julistaa sen omakseen.
Joulu osuu samaan aikaan kuin muinainen Saturnus-jumalan kunniaksi vietetty kuusipäiväinen Saturnalia-juhla. Joulukuun 25s päivä oli myös aurinko-jumala Sol’in syntymäpäivä. Aurinkojumalaa emme enää jouluna näe ellei sitten tähtisakaroissa, mutta kylläkin New Yorkissa. Vapauden patsaan seitsemän sakaran päälaite on kuin suoraan Sol’in patsaasta. Ehkei sattumaa, että juuri Sol symbolisoi USA:ta. Myös Sol oli maailman hallitsija. Kuninkaiden kruunut periytyvät myös aurinko-jumalan koronaan.
Myös Saturnalia-juhlan aikana olivat silloiset koulut suljettuina. Lahjojakin annettiin: kynttilöitä aikuisille ja savinukkeja lapsille. Juhla-aikana pyrittiin myös vaalimaan hyvää tahtoa eri luokkien välillä. Sen merkiksi orjat saivat istahtaa isäntiensä ruokapöytään.
Roomassa opin, että joulupukki on turkkilainen. Nicholas oli turkkilainen Myran piispa, joka eli 300-luvulla. Hän oli tunnettu hyvyydestään ja anteliaisuudestaan. Kuolemansa jälkeen, joskus 1000-luvulla, hänen jäännöksensä siirrettiin Bariin. Ne ovat nykyäänkin siellä San Nicolan basilikassa. Nykyiseksi joulupukin hahmoksi hänen väitetään muuttuneen Coca-Colan mainoskampanjan myötä. Pyhyys karisi. Hyvyys ja anteliaisuus muuttuivat kulutuskultiksi.
Tapasin joulupukin joulun jälkeen Piazza Navonalla. Älkää kertoko tätä lapsille. Hän ei ollut siellä yksin, eikä joulumuorin kanssa. Hän oli Befanan kanssa. Befana on loppiaisnoita, joka käheällä äänellä riekkui ja kiusasi ohikulkevia. Befanalle kuuluu antaa samalla mitalla takaisin. Meidän pääsiäisnoitamme tavoin hänkin ratsastaa luudalla. Erikokoisia Befana nukkeja roikkui myös myytävänä Navonan myyntikojuissa
Loppiaiseen kuuluvat myös karamelloidut punaiset tikkuomenat sekä hiilenmustat namuset, joita loppiaisnoita tuo savupiipun kautta 5. tammikuuta tuhmille lapsille. Kiltit lapset saavat koristeltuihin sukkiinsa muita makeisia. Loppiaisiltana lapset pukeutuvat noidiksi. Lapsibefanat kiertelevät namusten, rahan ja lahjojen toivossa toivottamassa hyvää vuotta. Arvellaan, että kyseessä on ikivanha renovatio temporis, jolloin kuolleita esi-isiä muistettiin lahjoilla.
No comments:
Post a Comment