Thursday, October 28, 2010

Berlusconin äiti62

Vihreä humanisti Fransiskus Assisilainen


Assisi on kuuluisa pyhän Fransiskuksen johdosta. Paradoksaalisesti köyhästä munkista on tullut kaupungin rahan lähde. Yi neljä miljoonaa vierailijaa käy vuosittain Assisissa. Kulttuuri ja uskonnolliset arvot ovat pääomaa, jolla on finanssikielellä sanottuna pitkä tuotto.

Fransiskus syntyi rikkaaseen ja vaikutusvaltaiseen sukuun. Hän eli huikentelevaista elämää 23-vuotiaaksi asti. Kun hän tuli uskoon, hän luopui entisestä elämästään ja pukeutui karkeaan paikattuun kaapuun. Se on nähtävillä Assisin alakirkon museossa. Fransiskus alkoi noudattaa Jeesuksen esimerkkiä, palvellen köyhiä, spitaalisia ja vankeja. Hän julisti rauhaa ja suvaitsevaisuutta. Hän oli myös ensimmäisiä ekumeenikkoja, ja loi suhteita muslimeihin.

Fransiskus kunnioitti koko luomakuntaa. Hän kutsui aurinkoa, kuuta, tähtiä, vettä ja tuulta sisarikseen ja veljikseen. Jos vihreällä liikkeellä olisi suojeluspyhimys, se voisi hyvin olla Fransiskus Assisilainen. Hän aloitti myös eläinsuojelun. Edelleenkin Assisin kaduilla näkee seinissä kolehtilippaita eläinten orpokoteja varten.

Fransiskus Assisilaisen ja hänen perustamansa fransiskaani-järjestön tuntevat monet, mutta harva tietää että Fransiskuksen rinnalla vaikutti myös naispyhimys Santa Chiara. Hän on jäänyt Fransiskuksen varjoon.

Fransiskus kuoli 44-vuotiaana 1226. Alakirkon kryptassa sijaitsee hänen hautansa. Tunnelma hautakappelissa on rauhallinen ja lämmin. Tuntuu kuin Fransiskuksen henki olisi vielä läsnä. Moni viipyykin siellä pitkään ja tuntee saavansa lohtua.

Fransiskus Assisilaiselta jäi jälkeen ehkäpä maailman kauneimmat rukoukset. Yksi niistä on rauhan rukous:

Herra, tee minusta rauhasi väline;
missä on vihaa, anna minun kylvää rakkautta,
missä loukataan, anna minun antaa anteeksi;
missä on epätoivoa, anna minun tuoda toivoa;
missä on pimeyttä, anna minun tuoda valoa;
ja missä on surua, anna minun antaa iloa.


Suo että en etsi itselleni lohdutusta, vaan että annan sitä muille;
suo että en etsi itselleni ymmärrystä, vaan ymmärtäisin
muita;
suo että en etsi itselleni rakkautta, vaan rakastaisin
muita;
sillä se joka antaa, se saa;
se joka antaa anteeksi, saa synninpäästön;
ja se joka kuolee, saa ikuisen elämän.

No comments:

Post a Comment