Sunday, December 5, 2010

Berlusconin äiti86

Vitsakimpuista fasismiin

Italia on fasismin synnyinmaa. Sana fasismi juontaa juurensa Rooman valtakunnan liktoreiden eli henkivartijoiden varustuksista. Rooman viranomaisilla, keisarilla ja konsuleilla oli kaksitoista ja pretoreilla kuusi liktoria. Liktorit kantoivat vitsakimppuja, joiden keskellä oli kirves. Niitä kutsuttiin nimellä fasces.

1800-luvulla Italian sosialistit ryhtyivät perustamaan fasci nimellä kulkevia toimintaryhmiä. Nimitys otettiin valtaa symbolisoivasta vitsakimpusta. Sillä haluttiin viestittää työväen joukkovoimaa. Mussolini toimi ensin yhden tällaisen fasci-ryhmän aktiivina. Se antoi nimen koko hänen myöhemmin johtamalleen liikkeelle.

Väitetään, että äärioikeistolainen ja muukalaisvihamielinen Pohjoisen Liitto eli Lega Nord puolue on noussut samalta pohjalta. Siitä ponnistaa myös fasismipuolueen uudisversio Kansallisliitto eli Alleanza Nazionale puolue.

Nykyään vielä tuhannet mustapaidat vierailevat vuosittain Mussolinin syntymäkaupungissa Predappiossa. Predappion pääkadulla myydään mustia paitoja ja lakkeja, lippuja, viirejä ja muuta fasistien rihkamaa. Mustapaidat käyvät Mussolinin viimeisellä leposijalla, erityisesti hänen syntymäpäivänään, kuolinpäivänään tai valtaannousun muistopäivänä. Skinheadit ovat myös ottaneet tavakseen järjestää valvojaisia ja vartiointia Il Ducen haudalla.

No comments:

Post a Comment