Friday, December 3, 2010

Berlusconin äiti84

Solvauksia ja muureja

Kiitosten sijasta ahkerat siirtolaiset saavat usein osakseen solvauksia. Entinen kaikkien kansojen sulatusuuni ei sulata muita. Rasismi vaivaa. Ulkomaalaiset koetaan uhkaksi.

Pohjoisen liiton johtaja Umberto Bossi kutsui afikkalaisia halventavasti bingo-bongoiksi. Hän vastusti asuntotuen antamista heille, vaikka nauttii halvan työvoiman tuomasta kilpailuedusta pohjoisen teollisuudelle. Eräässä haastattelussa hän ehdotti maahan pyrkivien siirtolaisveneiden ampumista. Muidenkin poliitikkojen puhe on brutaalia. Erminio Boso ehdotti, että siirtolaiset tulisi eristää junissa omiin vaunuosastoihinsa. Trevison entinen pormestari Giancarlo Gentilini ehdotti, että siirtolaislaispinnarit tulisi ensin pukea jänöjusseiksi ja sitten ”bäng-bäng-bäng”. Näiden puheiden rinnalla jopa Berlusconi alkaa vaikuttaa lattealta ja hänen suustaan tulevat sammakot kesyiltä.

Roomassa siirtolaiset asuvat halvemmilla asuntoalueilla, kuten Tor Bella Monacassa ja Casilinassa. Varsinaisia gettoja ei vielä ole. Etniset ryhmät pitävät yhteyttä omiin kansalaisiinsa sunnuntaisin kaupungilla. Filippiinit tapaavat EUR:issa, romanialaiset Cinecittassa, ukrainalaiset Piramiden tienoilla ja perulaiset piazza Risorgimentolla.

Suurimmat ongelmat ovat muualla maassa. Padovassa arvioitiin vuonna 2006 siirtolaisten määräksi neljännes sen väestöstä. Joillakin sektoreilla heidän osuutensa on suurempi: maatyöläisistä jo 74 prosenttia on siirtolaisia. Padovassa on siirtolaiset padottu muurin taakse. Muurin avulla viranomaiset väittävät suojelevansa muita asukkaita rikollisuudelta.

Padovassa Via Anellin varrella asuvat maksavat kosteutta tihkuvista ja rähjäisistä asunnoista 500 – 1280 euroa kuussa. Kenelläkään ei ole sellaisia tuloja. Ne, jotka ovat onnistuneet saamaan työtä, saavat suunnilleen 600 euroa kuussa. He joutuvatkin jakamaan huoneen muiden kanssa.

Padovan muuri ei patoa yhteiskunnallisia ongelmia eikä estä siirtolaisten tulvaa. Tarvitaan poliittisia ratkaisuja, jotka ottavat samalla huomioon myös italialaiset köyhät ja syrjäytyneet. Populistisia vastakkainasetteluja tulisi välttää. Ratkaisemattomat yhteiskunnalliset ristiriidat helposti poikivat poliittisia ääriliikkeitä.

Nyt siirtolaisaikapommi tikittää, eikä enää hiljaisena. Ensimmäiset merkit kasvavasta tyytymättömyydestä ja vastarinnasta orastavat.

Marraskuussa 2006 kolmekymmentä väärennettyjen tavaroiden kauppiasta sai tarpeekseen poliiseista. Syntyi väkivaltainen nujakka poliisien ja katukauppiaiden välillä.

Italia on laillistanut tällä vuosikymmenellä 630 000 ihmisen maassaolon. Prodin hallitus paransi lainmuutoksen avulla maassa pitkään olleiden laillisten siirtolaisten asemaa. Kymmenen vuoden massaoleskeluvaatimus muutettiin viideksi vuodeksi

No comments:

Post a Comment