Hallinnon tehottomuus
Hallinnon hitaus ja sen byrokraattisuus ei synny siitä, että virkailijoita olisi liian vähän. Päinvastoin, lottizzazione on merkinnyt sitä, että jokainen puolue on istuttanut virastoihin omat suosikkinsa. Niinpä valtion- ja kunnanhallinnossa on 3.4 miljoonaa virkailijaa.
Viranomaisten tehottomuuteen on viime aikoina kohdistettu paljon kritiikkiä. Toimittaja Pietro Ichino sai aikaan skandaalin kutsumalla heitä tyhjäntoimittajiksi eli fannulloni. Virkailijoiden mielestä, vika ei ole heissä, vaan systeemissä. Italialainen hallintokäytäntö on kieltämättä raskas ja aikaavievä.
On laskettu, että keskivertoitalialainen menettää vuodessa 15–20 työpäivää, painiskellessaan byrokratian barokkimaisten ongelmien parissa. Tämä arvio tehtiin 1990-luvun puolivälissä. Tilanne ei ole siitä juurikaan parantunut. Ei ole tuulesta temmattua puhua byrokratian barokkimaisuudesta.
Siellä missä renessanssi pyrki luonnolliseen järjestykseen, barokissa kaikki pantiin epämääräiseen keinotekoiseen liikkeeseen. Yhteiskuntakriitikot väittävät juuri barokin kulttuurin vaikuttaneen ja edelleen vaivaavan italian byrokratiaa.
No comments:
Post a Comment