Pyöröovet
Berlusconi on hyvä esimerkki siitä, kuinka korruptio hämärtää sekä politiikan että liike-elämän rajoja. Poliitikot siirtyvät pyöröovista yhtiöiden palkkalistoille ja päinvastoin. Liike-elämä maksaa korruptiorahaa paitsi omien asioittensa ajamiseen myös tukeakseen itselleen uskollisten poliittisten hämärämiesten toimintaa. Vallitsee symbioosi, jossa koko joukko liikeyrityksiä menestyy paikallisen ja kansallisen politiikan kylkiäisenä. Italialaista yhteiskuntaa tutkineen Paul Ginsborg’in mukaan Italiassa vaikuttaa harvainvalta: pieni joukko poliittisesti vahvoja henkilöitä, joita kytkee toisiinsa myös sukusidokset. He istuvat samoissa johtokunnissa ja kontrolloivat italialaista yhteiskuntaa monella tavalla.
Poliittinen korruptio on myös demokratian rappiota, sillä koko yhteiskuntaa alkaa hallita kaksijakoisuus ja kaksinaismoraali. On kahdet toimintasäännöt: ’meidän ja muiden’. Yhteiskunta toimii valtaapitävien jäsentensä ehdoilla. Kun vallan demokraattiset kontrollijärjestelmät ovat puutteellisia, alkavat yhteiskuntarakenteet luoda vain harvoille ja valituille tilaisuuksia. Tilaisuudet taas luovat "varkaita". Varjotalous lyö kättä varjopolitiikan kanssa. Perustuslain tasa-arvo on usein vain näennäinen ohjenuora, ei toimiva todellisuus. Toisin kuin suomalaiset, italialaiset uskovat helposti salaliittoihin. Italialainen termi salassa toimiville salaliitoille on dietrismo.
Koko yhteiskunnallista järjestelmää ja sen instituutioita horjuttaa perustavanlaatuinen heikkous. Italiassa toiminnan tukena on Ginsburgin mukaan myös vaikenemisen kulttuuri omertà. Sitä ylläpitää myös kulttuurinen furbo-ajattelu.
No comments:
Post a Comment