Thursday, December 16, 2010

Berlusconin äiti96

Rooman vaaroja

Roomalaiset varoittivat minua kaupungin vaaroista ja turvallisuusriskeistä. Aika ajoin toimistomme ilmoitti lähistöllä liikkuvista käsilaukun sieppaajista. En ottanut niitä ensin vakavasti, olinhan asunut Manilassa. Siellä saatoin herätä keskellä yötä viereisen kadun laukauksiin. Takseilla liikkuminen oli myös vaarallista. Aasian Kehityspankin vuosikokouksen ulkomaisista vieraista säännöllisesti muutama löysi itsensä katuojasta huumattuna ja ryöstettynä. Olin myös asunut maissa, joissa olin kokenut terroristi-iskuja: ensin Israelissa, myöhemmin Sri Lankassa. Oli vaikea kuvitella, että Roomassa voisi olla vaarallista.

Asuntojen ryöstöt ovat kuitenkin jokseenkin tavallisia Roomassa. Italialaiset asuvatkin panssariovien ja monien lukkojen takana. Päivisinkin ikkunaluukut ovat usein visusti kiinni. Omat luukkuni suljin vasta pimeän tullessa.

Lehdestä luin myös oudosta ilmiöstä. Öisin tuhopolttajat sytyttivät Roomassa autoja, moottoripyöriä ja vespoja tuleen. Ilmiön uskottiin alkaneen kesällä 2005, jolloin lähes joka yö poltettiin kymmeniä autoja ja moottoripyöriä. Pahimmillaan yhtenä elokuun yönä sytytettiin 78 ajoneuvoa.

Tuhopolttoja esiintyi sekä kaupungin laitamilla Ostiassa asti, että keskustassa, mm. Campo dei Fiorin lähettyvillä. Asukkaat raportoivat heräävänsä öisin pelottaviin pamahduksiin, kun kymmenet moottoripyörät ja autot räjähtivät liekkeihin. Joskus tuli uhkasi myös viereisiä rakennuksia.

Italialaiset sanomalehdet antoivat ilmiölle suhteellisen vähän julkisuutta. Ehkä haluttiin välttää luomasta paniikkia. International Herald Tribune julkaisi laajahkon ihmettelevän uutisraportin ilmiöstä 6.9.2005.

Roomalaiset ristivät pyromaanit neroneiksi hullun keisari Neron mukaan. Muuta selitystä kuin huliganismi ei poliisilla näyttänyt olevan ilmiölle. Pidätyksistä huolimatta tuhopoltot jatkuvat edelleen.

No comments:

Post a Comment