Wednesday, December 15, 2010

Berlusconin äiti95

Hyvää hallintoa


Lorenzettin hyvän hallinnon freskon keskellä istuu rauha, joka on samalla Siena. Hyvin hallinnoidussa ympäristössä oikeudenmukaisuus ja yhteinen hyvä ovat solmineet toisiaan tukevan, solidaarisuuden liiton eli concordian. Sitä kuvaa köysi, joka on jo sanassakin. Con cordia eli köyden kera. Yhteisen hyvän pyrkimys on vienyt voiton itsekkyydeltä ja oman edun tavoittelulta. Solidaarisuuden köydestä pitävät kiinni 24 hyvinvoivaa hahmoa. Rauhan jalkojen juuressa leikkivät Sienan perustajat eli Remuksen pojat Ascius ja Senius. Kuvan vasemmalle puolelle on maalattu kruunupäiset hyvän hallinnon ’haltiattaret’: rauha, mielenlujuus ja harkintakyky. Oikealla puolella ovat jalomielisyys, kohtuus ja oikeudenmukaisuus. Lorenzetti halusi korostaa oikeudenmukaisuuden tärkeyttä maalaamalla se vielä uudestaan kuvan vasemmalle laidalle viisauden kera.


Hyvää hallintoa seuraa turvallisuuden maisema. Taivaalla olevan julisteen mukaan ’Jokainen voi kulkea pelotta vapaasti, kyntää ja kylvää häiriöttä, sillä oikeudenmukaisuus vallitsee ja riisuu pahan kaikesta vallastaan’. Tässä maisemassa ratsastetaan kaikessa rauhassa, sillä tierosvot on hirtetty. Lorenzettin rauhan kaupunki on täynnä energisiä ja työteliäitä ihmisiä, leikkiviä lapsia ja tanssivia naisia. Hyvän hallinnon kaupunki on myös arkkitehtuuriltaan vaihtelevaa. Vaurautta kuvastavat myös rakenteilla olevat rakennukset. Maaseutu on hyvinhoidettua huviloineen ja maatiloineen. Pelloilla kylvetään ja korjataan satoa. Silloilla kulkevat kauppiaat. Kaukana väikkyy meri, merkkinä siitä, että kaupankäyntikin muiden maiden välillä kukoistaa. Konfliktit ovat poistuneet. Lorenzettin mukaan sota on kaiken huonon hallinnon alku ja juuri.

Sota pitää ymmärtää laajemmin kuin on tavallista. Se ei ole pelkästään rauhan vastakohta, vaan kuten konfliktintutkijat tietävät, sodan versot elävät jo epäoikeudenmukaisessa, harmaan talouden riivaamassa ja varjoglobalisaation vaivaamassa maailmassa. Tämän Lorenzettikin tuntuu tietävän.

No comments:

Post a Comment