Huonoa hallintoa
Sienan Palazzo Publico’ssa kävin katsomassa Ambrogio Lorenzettin 1300-luvulla maalaamia freskoja. Sienalaismaalari kuvaa hyvää ja huonoa hallintoa sekä niiden seurauksia maalla ja kaupungissa. Lorenzetti oli ensimmäinen, joka maalasi suuria kaupunki- ja maaseutumaisemapanoraamoja. Hän oli myös ensimmäinen yhteiskunnallinen kuvaaja.
Lorenzetti on kiinnostava myös, koska hän oli poliittisen teorian tuntija. Lorenzettin mukaan, hallitsijoilla on oikeus valtaan vain, kun he ottavat täyden vastuun teoistaan ja kun he ovat oikeudenmukaisia. Oikeudenmukaisuuden puute vaivasi Lorenzettin aikakautta kuten nyky-yhteiskuntiakin.
Lorenzettin huonoa hallintoa kuvaavassa freskossa sarvipäinen ja torahampainen tyrannia istuu keskellä maisemaa kultabrokadiin pukeutuneena kultainen malja kädessään. Tyrannian ympärillä vaappuvat pahat henget: ahneus, koppavuus ja turhamaisuus. Hänen jalkojensa juuressa lepää vuohenhahmoinen himo. Alas on poljettu oikeus. Kohtuuden vaakakuppi on myös rikottu.
Huonosta hallinnosta seuraa pelko, josta kaupunki kärsii. Lorenzetti kuvaa sitäkin. Pelko lentää maiseman yllä miekka sojossa. Julisteessa lukee: ’Koska kaikki etsivät vain omaa etuaan, tässä kaupungissa tyrannia on vienyt voiton oikeudesta; tiellä kulkevat pelkäävät henkensä puolesta, sillä sekä muurien ulko- että sisäpuolella ryöstetään.’ Kuvan alalaidassa näkyy palavia rakennuksia, ryöstöjä, tappeluita ja raiskauksia. Autioituvalla maaseudulla pellot on hylätty. Sotilaat tukkivat sillat.
No comments:
Post a Comment