Nöyryytetyt
Pohdiskellessani italialaisten yllättävän nöyrää asennetta hallintovirkailijoita kohtaan, törmäsin vanhaan luokkajakoon, joka ehkä auttoi ymmärtämään sitä.
Rooman valtakunta ei koostunut vain kahdesta luokasta: orjista ja vapaista kansalaisista. Yhteiskunnan rakenne oli monimuotoisempi. Orjien lisäksi oli kaksi vapaiden ihmisten luokkaa: honestiores ja humiliores eli eliitti ja tavallinen nöyrä kansa, plebei. Myöhemmin myös keskiajalla oli kaksi ”kastia”: aatelisto eli maiores ja vähempiarvoinen tavallinen kansa eli minores.
Honestiores-luokkaan kuuluvat olivat varakkaita ja heillä oli hyvä yhteiskunnallinen asema. He olivat senaattoreita ja ylimyksiä, sotilaita ja veteraaneja, kaupungin viskaaleita ja virkamiehiä. Humiliores-luokkaan kuuluvat olivat köyhiä työläisiä ja heiltä puuttui vaikutusvaltainen asema. Myös lainsäädäntö kohteli tätä kahta luokkaa eri tavoin.
Humiliores nöyrät saivat suurempia rangaistuksia kuin honestiores-ihmiset. Honestiores nimikin jo viittaa siihen, että heitä pidettiin automaattisesti rehellisinä. Roomalainen laki ei siis ollut tasapuolinen. Se tuki eliitin pyrkimyksiä puolustaa oikeuksiaan ja etuisuuksiaan. Honestiores-luokkaa kohdeltiin silkkihansikkain ja he saivat rikkomuksistaan pienempiä rangaistuksia. Tavallisen kansan osaksi tuli kova kohtelu, vankila ja kidutus. Heidät lähetettiin vaarallisiin kaivoksiin pakkotyöhön, heitettiin eläinten syötäviksi tai ristiinnaulittiin. Myös byrokratia kohteli heitä eri tavoin, eivätkä he voineet suoraan vaikuttaa keisarikauden byrokraattisiin menettelyihin.
No comments:
Post a Comment