Keskinkertaiset menestyjät?
Korruptiota esiintyy myös yllättävillä alueilla. Suomalainen vaihto-opiskelija kertoi, että Italiassa oli mahdollista ostaa opintoviikkoja. Huijaaminen ja lunttaaminen ovatkin yleistyneet koululaitoksen kaikilla tasoilla. Esimerkiksi seminaarityöt voivat olla haamukirjoittajien kirjoittamia. Järjestelmää jopa puolustellaan sanomalla, että huijaaminen ja sillä selviäminen opettaa opiskelijaa elämän realiteetteihin: hyväuskoisen käy huonosti epäoikeudenmukaisessa maailmassa!
Jos kolleegaani on uskomista, myös Italian armeijassa tapahtui outoja asioita. Hän kertoi tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miksi kymmenet italialaiset solttupojat tekivät itsemurhan armeijassa. Kyse ei ole varsinaisesta korruptiosta, vaan pikemminkin väärinkäytöksistä. Italialaisen työtoverini mukaan 12 kuukautta kestävän asevelvollisuuden aikana ei tehty mitään. Pojille annettiin jotakin lääkettä, joka vei seksihalut ja teki heidät uneliaiksi. Pitkin päivää he makailivat pusikoissa, sillä punkassa ei saanut päivällä nukkua. He myös karkailivat armeijan alueelta. Kapteeni sanoi, että ‘jos te ette häiritse minua, minä en häiritse teitä. Minä en ole tänne teitä pyytänyt, vaan laki!’ Totta tai ei, Italian pakolliset kutsunnat lakkautettiin vuonna 2004.
Luigi Barzini ihmettelee sitä, että puutteellisista instituutioistaan huolimatta Italia on menestynyt hyvin maailmassa. Menestystä ei tunnu haittaavan lahjonta, osaamattomien suosiminen, eikä keskinkertaisten pääsy virkoihin. Ei häiritse sekään, että johtajiksi pääsee vallanhimon ja suhteiden, ei johtamiskyvyn avulla. Barzini arvelee, että menestyksen salaisuus on se, että Italiassa on riittävästi alueita, joissa italialaiset eivät siedä keskinkertaisuutta. Niitä ovat hänen mukaansa kirurgia, musiikki, elokuvat, tanssi, ruuanlaitto ja muoti.
No comments:
Post a Comment