Saturday, December 11, 2010

Berlusconin äiti90

Välikädet

Antropologi Amalia Signorelli puhuu todellisen tai rituaalisen sukulaisuuden (esimerkiksi kummiuden) ja julkisen hallinnon välisen suhteen hämärtymisestä. Julkisia varoja ja resursseja aletaan käyttää omiin yksityisiin tarkoituksiin. Julkishallinnon edustaja käyttäytyy tällöin kuin feodaalipatruuna ja jakaa suojateilleen etuisuuksia, töitä, tukirahoja, lisenssejä, jopa tietoa uskollisuuden osoituksia vastaan. Samalla hän pitää muut etuisuuksien, jopa tietokanavien ulkopuolella.

Rooman valtakunnan aikana keisari oli ylin patruuna ja suosioiden jakaja. Hänen alapuolellaan suosiota jakoivat senaattorit ja vaikutusvaltaiset perheet. Tässä systeemissä erilaiset välikädet olivat tärkeitä. Välikäsiä käytetään edelleen.

Karen Stephensonin mukaan hallinnot eivät muutu ja kehity suoraviivaisesti, jättäen kertaiskulla vanhan taakseen. Ne pikemminkin muotoutuvat vanhojen rakenteiden päälle kuin koralliriutat.

Yhteiskunnassa, jossa vertikaalit ja valtahierarkiaan perustuvat suhteet korostuvat, jäävät solidaarisuuteen perustuvat horisontaalit suhteet ja verkostot kehittymättä. Vanha malli säilyy niin kauan kun valtaeliitti ei tee selvää pesäeroa vanhoihin epädemokraattisiin käytäntöihin. Se ei sitä tee, ellei ole tarpeeksi vahvaa kansalaisliikehdintää sitä vaatimassa.

No comments:

Post a Comment