Wednesday, December 22, 2010

Berlusconin äiti103

Porsaareikiä

Berlusconin lyhyttä kautta 1990-luvun puolivälissä, seurasi toinen Italian parlamenttihistorian pisin viisivuotiskausi. Nyt hän on jo kolmannella pääministerikaudellaan.

Vuoden 2001 vaaleissa Berlusconi kävi ovelan vaalikampanjan. Vaalien alla hän jakoi ilmaiseksi kaikkiin italialaisiin koteihin oman rääsyistä-rikkaaksi menestystarinansa Una storia italiana. Opposition veto oli oma vastatarina L’odore dei soldi eli rahan haju. Siinä vihjattiin Berlusconin mafiayhteyksiin.

Mediateollisuudessa rahaa käärinyt Berlusconi käyttää taitavasti mediatemppuja myös oman politiikkansa edistämiseen. Puolueen nimeksi tuli Forza Italia eli Tsemppiä Italia! Sitä jalkapallofanit huutelevat jalkapallo-ottelujen katsomoissa. Jalkapallo on melkein perhettäkin tärkeämpi instituutio Italiassa. Forza Italian kansaedustajia kutsutaan myös nimellä azzurri eli vaaleansiniset. Tämäkin nimi viittaa jalkapalloon. Italian jalkapallonpelaajien paidan pohjaväri on vaaleansininen. Niinpä azurreiksi kutsutaan myös italialaisia jalkapalloilijoita.

Monet italialaiset avoimesti halveksivat korruptoitunutta politiikkaa. Samaan aikaan, ainakin 13 prosenttia italialaisista pitää lakien kiertämistä eräänlaisena kansanhuvina. Italiassa on sanonta fatta la legge, scoperto l’inganno eli tee sinä lait, me etsimme porsaanreiät. Myös verojen maksua kierretään.

Italiassa on finanssipoliisi, jonka työ on turhauttavaa, sillä veronkiertäjiä on niin tuhoton määrä. Veronkierron keskus on ennen kaikkea Napoli ja sen ympäristö, mutta muuallakin osataan. Rooman ravintoloissa voit saada paperille kirjoitetun laskun tai ei mitään. Kyseessä on veronkierto. Jos finanssipoliisi sattuu tulemaan paikalle, saa asiakas pulittaa sakot.

No comments:

Post a Comment