Tuesday, December 21, 2010

Berlusconin äiti102

Pukki kaalimaan vartijana

Konfutsen väitetään sanoneen, että toimiakseen hyvin, hallitus tarvitsee kolme perusasiaa: aseita, ruokaa ja kansalaisten luottamuksen. Jos kaikkea kolmea ei pysty takaamaan, on ensin luovuttava aseista ja sen jälkeen ruuasta. Luottamuksesta tulee luopua viimeiseksi, sillä ilman sitä ei mikään järjestelmä pysy pitkään pystyssä.

Italia on horjunut jo pitkään huonon taloudellisen tilan partaalla. Poliitikkojen lupaukset ovat olleet laiha lohtu kansalaisille, jotka kamppailevat kasvavien elinkustannustensa kanssa. Tässä tilanteessa kansa kaipasi uutta politiikkaa ja uudenlaisia poliitikkoja. Se oli Berlusconin tilaisuus ja hän otti siitä vaarin. Perinteisiin politiikkoihin väsyneet italialaiset valitsivat Berlusconin uuden ajan airuekseen. He ovat valinneet hänet yhä uudestaan.

Roomassa ollessani oli vallassa yksi Euroopan rikkaimmista miehistä. Hän omisti Italian toiseksi suurimman Fininvest rahoitusyhtiön ja Mediaset SpA-yhtiön. Forbes arvioi tuolloin 70-vuotiaan Berlusconin omaisuuden arvon 11 miljardiksi dollariksi vuonna 2006. Berlusconin rahoituslähteet on yhdistetty mafiaan. Niihin on kuitenkin ollut vaikea päästä käsiksi. Monimutkaista rahoitusverkostoa on lähes mahdotonta saada auki ja rahavirtoja jäljittää.

Hallintokaudellaan Berlusconi pyrki suitsemaan korruptionvastaista toimintaa suojellakseen liike-etujaan. Hän alkoi heikentää korruptionvastaisia oikeusprosesseja tekemällä lainmuutoksia. Väitetään, että Berlusconi kaipasi politiikkaan, koska hänen bisneksensä olivat alkaneet mennä huonosti ja hänen taloussotkunsa alkoivat tulla julkisuuteen. Hän tarvitsi poliittista asemaa turvatakseen omat intressinsä.

No comments:

Post a Comment