Wednesday, December 1, 2010

Berlusconin äiti82

Likaisen työn tekijät

Italiassa asuu Saksan ja Ranskan jälkeen kolmanneksi eniten maahanmuuttajia Euroopassa eli noin 2.4 miljoonaa. Maahanmuuttajia eivät ole vain Toscanan idylliä etsivät varakkaat jenkit ja eurooppalaiset. Suurin joukko tulee kehitysmaista ja Itä-Euroopan maista. Moni heistä tulee laittomasti maahan.

Laittomien siirtolaisten määräksi on arvioitu 250,000. Tarkkaa lukumäärää tuskin kukaan tietää. Määrän arvellaan jatkuvasti kasvavan.

Italia tarvitsee maahanmuuttajia. Heitä tarvitsee vanheneva yhteiskunta, jossa suurperheen tuki on katoamassa ja jossa ei ole julkisia hyvinvointipalveluja. Italia tarvitsee maahanmuuttajia myös vastatakseen kovenevaan ja epäreiluun globaaliin talouskilpailuun. Kukaan ei heitä kiitä. Eikä tietenkään äärioikeisto, vaikka puolue pysyy pystyssä näiden syntipukkien takia. Ei mafiakaan, vaikka se on saanut uudet apurit, laittoman kaman kuljettajat ja likaisen rahan kartuttajat. Kansakaan ei tunne tarvetta kiittää laittomia siirtolaisia siitä, että saa tuntea ylemmyyttä kurjien kustannuksella.

Siirtolaiset tekevät usein työtä, jota italialaiset eivät halua tehdä – ainakaan niillä palkoilla. He työskentelevät pelloilla, puutarhoissa, tehtaissa, hikipajoissa, kodeissa, kaupoissa ja muilla palvelualoilla. He ovat duunareita, mutta he ovat myös pienyrittäjiä. Ulkomaalaissyntyisten pienyrittäjien määräksi on arvioitu 227 000.

Laittomat siirtolaiset tekevät usein töitä pimeästi vieläkin pienemmällä palkalla. Väitetään, että afrikkalaiset venepakolaiset revitään suoraan veneistään hikipajoihin ja pelloille. Sen lisäksi he kerjäävät ja myyvät itseään kaduilla, pesevät autojen ikkunoita, kauppaavat väärennettyä tavaraa ja tekevät muita pimeitä hommia.

Viimeisen 15 vuoden aikana on maahan tuotu myös suuri määrä kiinalaisia, lähinnä tehdastyöhön tekstiili- ja nahkateollisuuteen. Firenzen, Praton, Pistoian ja Carpin alueille on arvioitu asettuneen ainakin 100 000 kiinalaista. Heistä ainakin 15 prosenttia on maassa laittomasti ja noin 30 prosentilla ei ole kunnollista työsopimusta.

Yhteistä laittomille siirtolaisille on henkilöpapereiden puutteesta johtuva lainsuojattomuus, turvattomuus ja uhanalainen asema. He ovat helppoja uhreja rikollisille liigoille, jotka heitä myös tuovat maahan.

Pakkotyö kukoistaa. Pakkotyöhön velvoittavat rahtauskulut ja ylläpidosta johtuva velka. Näin on myös prostituution kohdalla. Suurin osa prostituuteista tulee taloudellisten ja hallinnollisten vaikeuksien kanssa kamppailevasta Nigeriasta. Monet tulevat myös Romaniasta, Moldaviasta, Albaniasta, Venäjältä ja Bulgariasta.

Antiikin Roomassa orjia käytettiin maatyövoimana. Nyt esimerkiksi puolalaiset tekevät pakkotyötä Puglian pelloilla. He asuvat kurjissa oloissa, parakeissa, joissa ei ole sähköä. Heitä vartioivat aseelliset vartijat. Heiltä kiskotaan usein kohtuuton maksu kurjasta asunnosta ja ruuasta. Palkkasaatavat pienevät, joskus he jäävät velkakierteeseen.

Merja Lounekarin mukaan Italian järjestäytynyt rikollisuus on tunkenut sorkkansa peliin. Sisilian mafia, Calabrian ’ndrangheta ja Puglian Sacra Corona Unita toimivat yhteistyössä pakolaisten lähtömaissa olevien rikollisjärjestöjen kanssa. Yhdessä tuumin laittomat maahanmuuttajat kuljetetaan Italiaan. Mafia palkkaa työvoimaa mm. tomaattien poimintaan Puglian maakunnassa. Napolin seudun Camorra työllistää laittomia siirtolaisia ennen kaikkea mustanpörssin kauppiaina.

No comments:

Post a Comment