Friday, December 10, 2010

Berlusconin äiti89

Nykyajan kentaurit

Monesta pälkähästä selviää jos on suhteita. On vielä parempi jos sattuu omaamaan tärkeän ja vaikutusvaltaisen suojelijan. Italialaisessa yhteiskunnassa on edelleen patronaatti eli suojattijärjestelmä. Suojatti oli feodaaliyhteiskunnassa vuokraviljelijä, joka oli riippuvainen maanomistajan hyvästä tahdosta. Nykyään suojelijana voi olla varakas tai vaikutusvaltainen henkilö. Myös puolue voi toimia suojelijana ja etuisuuksien jakajana. Italiassa ilmiö tunnetaan nimellä lottizzazione. Merkittäviä työpaikkoja ja etuisuuksia jaetaan poliittiseen puolueeseen ja sisäpiiriin kuulumisen perusteella. Ei aivan tuntematon ilmiö Suomessakaan?

Nykyisin puhumme hyvä-veli verkostoista. Demokratian ja meritokratian kannalta ne eivät ole yhtään sen viattomampia, silloin kun mahtavat tahot linkkiytyvät ja samanmieliset tukevat toisiaan. On aina ongelmallista kun yksityinen etu ajaa kansalaisten edun edelle ja kun yhteiskunnan yleiset pyrkimykset jäävät yksityisen edun jalkoihin.

Berlusconi mielellään jakelee palkintoja nuorille tytöille. Niihin kuuluvat jopa ministerien virat. Toinen tällaisista toimijoista oli kuuluisan milanolaisen Mediobancan johtaja Enrico Cuccia. Hänellä oli yhteydet politiikkaan ja muihin julkisen sektorin alueisiin. Hän kuvasi itseään kentauriksi, jolla oli yksityissektorin pää, mutta julkisen sektorin ruumis.

No comments:

Post a Comment