Friday, December 17, 2010

Berlusconin äiti97

Maantapoja

Veronkierto on globaali ongelma, joka vaivaa kaikkia maita. Myös Italiaa. Se on Italiassa 100 miljardin dollarin luokkaa vuodessa. Napolilainen antiikkikauppias kuvasi International Herald Tribunelle antamassaan haastattelussa (IHT 6.4.2006) omaa toimintaansa sanomalla että hän ”tavallaan” maksoi veroja liiketoiminnastaan. Hänen mielestään riitti se, että hänen firmansa oli kaupparekisterissä. Kuittia hän ei yleensä antanut. Hän kertoi työntekijöidensä tekevän töitä pimeästi. Hän oli naimisissa lakinaisen kanssa, joka myös teki hommia pimeästi. Heillä oli maassa laittomasti oleva ukrainalainen lastenhoitaja, jolle kauppias väitti maksavansa 650 euroa kuussa (alle 900 euron minimipalkan). Kun antiikkikauppias parkkeerasi autonsa, hän maksoi euron parkkeerausta pimeästi hoitavalle parkkiportsarille. ’ Totta kai hänkin on laiton duunari’, sanoi antiikkikauppias, ’mutta jos hän ei tekisi tuota työtä, hänen olisi varastettava tai välitettävä huumeita. Tämä on kuitenkin kaikille parempi ratkaisu', totesi kauppias lopuksi.

Korruptio rassaa Italiaa monella alueella. Se hankaloittaa hallintoa. Se vie varoja valtion kassalta. Se kytkeytyy kaikenlaiseen rikollisuuteen. Se vie pohjaa yhteiskunnalliselta luottamukselta kyynistäen kansalaisia.

Italia ei yllä Transparency Internationalin korruptiosta vapaiden maiden listan kärkipäähän. Siinä missä Suomi on onnistunut piilottamaan omat maantapansa, Italia on täyttänyt paremmin korruption julkiset tuntomerkit. Italia on pudonnut vuoden 2006 sijaltaan 45:stä jo 65:een. Korruptio ei ole vain julkisen sektorin ongelma. Se vaivaa myös yksityissektoria ja politiikkaa. Se kytkee ne vaarallisesti yhteen.

Urheilukaan ei ole jäänyt korruption ulkopuolelle. Suuri lahjontajupakka paljastui maailmancupin alla. Vuonna 2005 kuutta lehtimiestä uhkailtiin kun he tutkivat jalkapalloon liittyvää lahjontaa.

Italia ei ole seurannut voimattomana ilmiön etenemistä. Korruptiota on yritetty kitkeä. Puhtaiden käsien mani pulite - kampanja on yksi yritys. Se veti esiin kulissien takaisia korruptiokytkentöjä. Se osoitti, että korruptio oli osa koko systeemiä.

No comments:

Post a Comment