Thursday, December 2, 2010

Berlusconin äiti83

Siirtotyövoima pitää vanhenevaa Italiaa pystyssä

Vanheneva Italia ei selviä ilman siirtolaisia, ulkomaalaisia kotiavustajiaan. Hyvinvointivaltiota ei ole. Eläkkeet ovat pieniä ja asunnot koko suvun asuttavaksi usein ahtaita. Vanhuksia ei Italiassakaan joudeta, haluta tai pystytä enää hoitamaan kotivoimin.

Roomassa asuu noin 550 000 yli 65-vuotiasta. Se on 20 % koko 58 miljoonaisesta väestöstä ja sama prosentti kuin koko Italiassa. Italiassa kaksi viidestä on jo yli 50-vuotiaita. Vuonna 2050 yli 65-vuotiaita odotetaan olevan jo yli 34 % väestöstä. Tuolloin vain 15,4 prosenttia väestöstä on enää alle 18-vuotiaita.

Näin usein filippiiniläisen naisen tai sri lankalaisen miehen kävelyttävän vanhusta. Näin heitä myös lasten kanssa. Näin heitä kaupoissa ostoksilla kantamassa kauppakasseja. Maahanmuuttajat pitävät nyt pystyssä Italian ja Rooman vanhusten hoitoa ja hoitavat koteja. Koska palkat ja eläkkeet ovat pieniä, on osa auttajista harmaan talouden piirissä. 41,3 prosenttia eläkeläisistä saa alle 500 euroa eläkettä ja toisen 32,5 prosentin eläke on 500 – 1000 euron välillä. Kuten kehitysmaissa, epävirallisesta sektorista tulee köyhän kansanosan viimeinen turva.

Järjestelmä voi toimia oikeudenmukaisemmin vasta silloin, kun se saadaan sellaisen laillisen järjestelmän piiriin, joka takaa molempien edut. Filippiinien valtio pyrkii valvomaan omien sopimustyöläistensä – kuten nimi kuuluu - työoloja. Lähetystöt antavat työlupia ja seuraavat kansalaistensa työoloja. Se on valtion intressissä. Siirtotyöläiset ovat Filippiinien ulkomaanvaluutan suurin lähde, kun siirtolaiset lähettävät rahaa perheilleen kotimaihinsa. Roomassa filippiiniläisillä oli tätä varten oma pankkinsa.

Siirtotyöläisten työllistymistä on tutkittu. On todettu, että eri kansalaisuudet ovat erikoistuneet eri tehtäviin. Hoiva ja kodinhoito tehtävissä toimivat filippiinit, ukrainalaiset, venäläiset ja perulaiset. Maataloustyössä toimivat marokkolaiset, senegalit, albanialaiset ja romanialaiset, kun taas metsätyömiehinä toimivat makedonialaiset. Marokkolaiset, romanialaiset, kiinalaiset, albaanit, kroaatit, serbit, sikhit ja pakistanilaiset työskentelevät tehtaissa. Tunisialaiset häärivät kalastuksen parissa. Egyptiläiset, romanialaiset, filippiinit, kroaatit ja serbit toimivat myös eri tehtävissä ravintoloissa. Itse näin kokkeina ja pizzan paistajina usein bengaleja.

Jotkut pyörittävät myös pientä bisnestä. Ostin kukkia egyptiläiseltä kukkakioskin pitäjältä. Toinen egyptiläinen piti hedelmä- ja vihanneskojua. Kolmas pyöritti kellon ympäri pientä pizzakioskia. Bangladeshiläisellä oli pieni kauppa. Ilman heitä Italia olisi pulassa, etenkin elokuussa, jolloin italialaiset sulkevat omat puotinsa.

No comments:

Post a Comment