Monday, December 13, 2010

Berlusconin äiti93

Barokkibyrokratia hämää

Barokki verhoaa, jopa vääristää asioiden oikeaa tilaa, tekemällä kaikesta koukeroista ja mutkikasta. Barzinin mukaan barokilla on tapana kiertää kehää, vastakohtia täynnä olevassa labyrintissä. Kaikki on paitsi mutkikasta, myös täynnä tarpeettomia yksityiskohtia ja sanahelinää. Asioiden olemus ja ulkonäkö menevät sekaisin.

Byrokratiakin jäykistyy kohtuuttomiksi vaatimuksiksi, jotka ovat myös ristiriitaisia. Ne ajavat asiakkaat epätoivon valtaan. Asiakas tuntee itsensä pieneksi, voimattomaksi ja nöyryytetyksi, sillä vain viranomaisella on oikea vapahtava tieto. Vain viranomaiset tietävät mitä kussakin tilanteessa vaaditaan.

Byrokraatit jyräävät sääntöjen mukaan. He noudattavat ulkopuolisille käsittämättömiä toimistorutiineja. Toimistorituaaleista kiinnipitämisestä tulee merkki laadun takeesta ja tehokkuudesta.

Kun byrokratia pääsee valloilleen, se alkaa myös kasvattaa valtaansa. Se kehittää keinoja niiden ihmisten rankaisemiseksi, jotka eivät taivu sen käskyvallan alle. Se muodostaa yhä uusia hierarkioita ja lisääntyy villisti kuin syöpäkasvain. Se perustaa arkistojaan. Se keksii lukemattomia kaavakkeita kansalaisten päänmenoksi. Byrokratian sisälle syntyy myös valtakamppailun linnakkeita, joissa byrokraatit taistelevat toisia osastoja vastaan.

Rosario Villari
näkee barokkikäytänteiden takana myös tarkoitushakuisuutta. Koukerot ja hämärät labyrintit suojelevat vallassa olevia ja harhauttavat muita pitämään epädemokraattisia käytäntöjä luonnollisina.

No comments:

Post a Comment