Uskonnon puolesta ja vastaan
Kristinusko tuli väkivaltaisen antiikin roomalaisuuden haastajaksi. Katolisen kirkon peruskallio piti rakennuttaman Pietarin perinnön varaan. Sotaliput kuitenkin liehuivat. Paavit, jotka kalliota seurasivat, olivat usein luopioita ja väärintekijöitä. Osa heistä julistettiin antipaaveiksi, ei niinkään heidän hirmuhallintonsa ja rikostensa takia, vaan koska he olivat itse julistautuneet paaveiksi, eikä katolisen kirkon vaatimia valintaprosesseja oltu seurattu.
Italian valtiolla ja kirkolla on myöhempääkin painolastia. Valtio on vaiennut siirtomaa- ja sotahistoriastaan. Katolisen kirkon on myös ollut vaikea myöntää omat virheensä: ristiretkien julmuudet, pitkä vaikeneminen juutalaisten kansanmurhasta ja pappien pedofilia. On ollut tärkeämpää puolustaa kirkon mainetta kuin lähteä pesemään likaista pyykkiä.
Toinen puoli totuutta on se, että kristinuskolla ja katolisella kirkollakin on ollut myös tärkeä rooli maailman inhimillistämisessä. Rooman valtakunnassa oli ajattelijoita, jotka puhuivat heikkojen oikeuksista ja olivat julmuuksia vastaan. Eräs heistä oli Marcus Aurelius. Kuitenkin vasta kristinusko vakiinnutti humaanimman moraalikäsityksen, saarnaten armoa ja anteeksiantoa. Uskonjärjestelmänä se systemaattisesti ajoi muutosta. Sen aika oli tullut. Taivaskin siirtyi Mitran härän kuviosta Johannes Kastajan vesimiehen aikaan.
Kristinusko teki myös ihmisyydestä pyhän. 1600- ja 1700-luvulla yhteiskunnan ja hallinnon kehittymisen myötä alettiin länsimaissa myös rauhoittaa julkisia tiloja väkivallallan esityksiltä.
Rooman aikaani osui historiallinen tapahtuma. Paavi kuoli huhtikuun toisena päivänä 2005. Olin pitkään seurannut järkyttyneenä televisiosta, kun selvästi sairasta miestä raahattiin Vatikaanin ikkunan eteen siunaamaan kansanjoukkoja. Hänen puheestaan ei aina saanut selvää. Katse hapuili, kädet tärisivät. Kaikesta näki, että paavi oli hyvin sairas mies. Loppupuolella hän selvästi kävi kuolinkamppailua, mutta hänen ei annettu kuolla rauhassa. Tässä katolinen kirkko rikkoi omaa oppiaan ja loukkasi ihmisen pyhyyttä.
No comments:
Post a Comment