Wednesday, November 17, 2010

Berlusconin äiti70

Holy smoke!

Paavin hautajaisiin odotettiin neljää miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Roomaan tuli kolme miljoonaa, joista lähes puolet paavin synnyinmaasta, Puolasta. Melkein joka kadun kulmassa ja kahvilassa kuuli puolankieltä.

Moni epäili Rooman hallinnon kykyä selvitä miljoonien turistien yhtäaikaisista majoitus-, liikenne-, järjestyksenpito- ja turvallisuushaasteista.

Pyhiinvaeltajille oli järjestetty majoitus ympäri Roomaa. Kaduilla heille oli tarjolla vettä ja vessoja. Oli huopia ja terveydenhoitopisteitä. Hautajaisten katselua varten oli aukioille pystytetty suuria valkokankaita. Helikopterit kiertelivät Rooman yllä varmistamassa, että homma pysyi italialaisessa pukinnahkahanskassa – ja se pysyi. Näin oli kuulemma käynyt aikaisemminkin. Pakon edessä hallinto toimii ja suoriutuu loistavin arvosanoin haasteellisista tehtävistä.

Yhtähyvin ei haastetta ottanut vastaan työpaikkani. Vaikka suurin osa työntekijöistämme oli italialaisia ja katolisia, ei ylinjohto paavin hautajaisia edeltävään päivään mennessä pystynyt päättämään pannaanko toimisto kiinni. Se odotti viestiä muilta järjestöiltä. Ne taas odottivat päätöstä päämajoistaan. Päätös venyi. Lopulta joku rohkaistui ja järjestö suljettiin hautajaispäiväksi.

Pian hautajaisten jälkeen alkoi uuden paavin valinta. Pyhiinvaeltajat Vatikaanin alueella ja television katsojat uutislähetysten äärellä odottelivat päiväkausia oikeanväristä savumerkkiä, jolla kardinaalit perinteisesti ilmoittavat uuden paavin valinnasta. Roomalaiset halusivat italialaisen paavin. Toinen aprikoinnin kohde oli valittaisiinko uusi paavi konservatiivien vai uudistusmielisten riveistä.

Lopulta valkoinen savumerkki tuli. Italialaista ei tullut. Mutta konservatiivit saivat edustajansa läpi. Italialaisten oli tyytyminen saksalaiseen kardinaali Joseph Radzingeriin. Hänen valintaansa alettiin heti arvostella. Sanottiin, että hän oli kasvanut kirjastossa, ei ihmisten parissa. Häntä verrattiin edesmenneeseen paaviin, jolla oli valtava kansansuosio, myös nuorison parissa. Hän oli kansan paavi. Radzinger oli etäisempi ja oppinut mies.

No comments:

Post a Comment