Mamman poikia ja isin tyttöjä
Italialaisen perheen sisäinen dynamiikka on erikoislaatuinen. Tiettyjen perheenjäsenten välillä vallitsee vahvemmat tunnesiteet kuin muiden välillä. Äidin ja pojan suhde on erityisen läheinen. Vasta sen jälkeen tulevat muut. Isän ja tyttären välinen side on seuraavaksi vahvin. Isän ja äidin välinen suhde tulee vasta kolmannella sijalla.
Äidin ja pojan välinen suhde helposti näyttäytyy mammanpoika (mammone) ilmiönä. ”Mammanpoikien maa”, kuvasi intialainen ystäväni Italiaa, ajattelematta että Intiassa vasta poikia palvotaankin. Siellä he eivät juurikaan koe naisten taholta torjuntaa, sillä avioliitotkin järjestetään.
Äidin ja pojan välisen tiiviin yhteyden puolesta puhuu vuosina 1993-4 kerätty tutkimusaineisto. Sen mukaan kolmasosa naimisissa olevista pojista tapasi äitiään joka päivä. Toiset 27,5 prosenttia tapasi äitiään kerran viikossa.
Italialaiset nuoret miehet myös asuvat lapsuudenkodissaan myöhempään kuin muut eurooppalaiset. Seitsemän kymmenestä yli 35-vuotiaasta naimattomasta pojasta ja neljännes eronneista asuu synnyinkodissaan. Ilmiö on ajan myötä vain kasvanut. Kymmenen vuoden sisällä määrä kasvoi 17 prosentista 40 prosenttiin. Myös eurobarometrin mukaan itsenäistyminen ei ole Italiassa korkealla sijalla.
Syitä on monia. Poikien kotona asumista voi selittää myös mukavuuden halulla. Kotihuolto pelaa ja äiti hoivaa. Kyse on myös taloudellisista tekijöistä. Vakituisia ja riittävän hyvin palkattuja töitä ei ole. Elinkustannukset ovat korkeat. Vuokrat Roomassa ovat lähes kaksinkertaiset Suomeen verrattuna, palkat ei.
No comments:
Post a Comment