Monday, November 8, 2010

Berlusconin äiti68

Väkivallan perintö?

Rooman väkivaltakulttuurin kohdalla ei voi olla miettimättä Euroopan kohtaloa. Minkälainen tulevaisuus on mantereella, jonka historia perustuu Rooman verisiin vallan teattereihin? Vaikka antiikin Kreikka on sivistyksemme kehto, sielläkin oli omat julmat kisansa. Väkivalta on osa historiaamme. Onko se myös sisäänrakennettu instituutioihimme, kuten joskus väitetään? Italialla ja koko Euroopalla on nyt uudet orjat, joilla ei ole oikeuksia ja joiden henki ei maksa mitään. Mistä löydämme nykycolosseumien mylvivät ihmismassat? Jalkapalloareenoiltako?

Katariina Mustakallio kuvasi verkossa kokemuksiaan italialaisesta jalkapallo-ottelusta:

”Kävin myös Roma-Juventus futismatsissa. Se oli uskomaton kokemus siitä, miten ihmisiä voi manipuloida. Voimakkaimpana tunteena oli valtava viha toisen puolen kannattajia kohtaan. Meillekin oli käydä vähän heikosti, kun Juventus voitti 2-1. Kun lähdimme katsomosta, jokainen vastaantulija yritti saada selville, kumman kannattajia olimme. Minä huomasin, että nyt oli pakko päästä pois ja lujaa.”

Jalkapallo-otteluissa ihmiset kiihottuvat raivoon, joka helposti purkautuu väkivaltana. Syntyy tappeluita. Areenoille heitetään myös irtainta omaisuutta, Milanossa palava moottoripyörä. Matsit synnyttävät myös seksuaalisia paineita. Kuten Rooman valtakunnan aikana, niidenkin jälkeen prostituoiduille riittää asiakkaita.

Berlusconi on ymmärtänyt spektaakkeleiden poliittisen merkityksen. Niiden avulla saa huomiota ja voi mobilisoida ääniä. Berlusconilla on myös jalkapalloliiga. Hän rakensi puolueensakin nimeä myöten sen pohjalta.

Politiikan historialliset juuret ovatkin urheilussa. Aikoinaan kilpa-ajoissa oli sinisten ja vihreiden, myöhemmin myös punaisten ja valkoisten liigoja. Niistä poliittisten puolueiden väitetään syntyneen. Roland Auget’n mukaan siniset edustivat aristokraatteja, kun taas tavallinen kansa oli vihreiden lippujen riveissä.

No comments:

Post a Comment