Sunday, November 7, 2010

Berlusconin äiti67

Campo dei Fiori

Roomalainen väkivalta ei päättynyt Colosseumin näytösten myötä. Samassa mittakaavassa ne eivät kuitenkaan enää palanneet. Kaupungissa on muitakin osia, joilla on väkivaltainen tausta. Yksi niistä on lempitorini Campo dei Fiori. Siellä mestattiin juutalaisia ja kerettiläisiä. Keskellä toria, lähellä paikkaa, jossa uskotaan myös Julius Caesarin aikoinaan murhatun, on dominikaanimunkin ja filosofi Giordano Brunon patsas.

Bruno oli toisinajattelija. Hänen viakseen laskettiin se, että hän luki liikaa ja "vääriä" kirjoja. Hän ihaili Kopernikusta ja luki Erasmuksen luterilaisia oppeja kritisoivia ajatuksia. Bruno oli karismaattinen ja vahva persoona, joka helposti sai sekä ihailijoita että vihamiehiä. Eikä hän vaiennut valtaapitävienkään seurassa.

Hänestä tuli vapaan ajattelun uhri kun katolinen kirkko tuomitsi hänet kerettiläisenä. Tuomiota julistettaessa Giordano Brunon väitetään sanoneen ’Tuomiota langettaessa te vapisette enemmän kuin minä sitä kuullessa’. Hänet poltettiin roviolla vuonna 1600. Brunon mestauksen jälkeen piazza alkoi toimia yleisenä mestauspaikkana.

Katolinen kirkko myöhemmin armahti Giordano Brunon historian pannasta.
Keskellä Campoa olevalle patsaalle tuodaan vielä nykyäänkin kukkia ja seppeleitä.

Campo di Fioria lähellä on katu nimeltä via della Corda eli Köydenkatu. Nimi kertoo kadun vanhasta historiasta. Katu on toiminut keski-aikaisena kidutuspaikkana. Varkaat ripustettiin kädet sidottuina köyden jatkoksi ilmaan ja jalkoihin pantiin raskaat painot. Tämä kammottava rankaisu lopetettiin vasta vuonna 1816.

No comments:

Post a Comment