Thursday, November 25, 2010

Berlusconin äiti77

Perhe - kansalaisyhteiskunnan hautomo vai tyrannia

Italialaisessa perheessä on toinenkin ongelma. Naiset eivät enää halua synnyttää. Syntyvyys on Euroopan alhaisinta, vaikka OECD:n vuoden 2006 tilastojen mukaan tilanne on jo hieman parantunut.

Yhteiskuntakriitikot haluavat nähdä sen oireena italialaista yhteiskuntaa vaivaavasta moraalikriisistä. Heidän mukaansa ihmiset tuntevat toivottomuutta, eivätkä halua synnyttää lapsia turmeltuneen maailman mätään seimeen. Fransesca Comencini on tehnyt aiheesta elokuvankin ’Casa Nostra’. Hänen mukaansa Italia on hedonistinen ja etsii nautintoja, mutta ei ole onnellinen.

Toisten mielestä syy alhaiseen syntyvyyteen on puutteellisessa perhepolitiikassa. Lasten hankkiminen on kallista. Naisten mahdollisuudet yhdistää työ ja perhe ovat myös lähes olemattomat yhteiskunnassa, jossa ei ole julkisia hyvinvointipalveluja. Yhä useampi nainen valitsee työn ja sen tuoman taloudellisen itsenäisyyden.

Ihailemamme italialainen perhe voi siis nykyään jokseenkin huonosti. Siitä selvänä esimerkkinä on myös perheen sisäinen väkivalta. Tasa-arvoministeriön mukaan 14 miljoonaa naista joutuu fyysisen ja psyykkisen väkivallan uhriksi. Näiden lisäksi toiset 6,7 miljoonaa tulevat raiskatuiksi ja hyväksikäytetyiksi. 34,5 prosentissa perheitä esiintyy puolison harjoittamaa väkivaltaa. Nämä luvut koskevat vain ikäryhmiä 16 – 70. Koska lapsiin ja vanhuksiin kohdistettu väkivalta on myös yleistä, voidaan hyvällä syyllä otaksua, että luvut ovat vieläkin suuremmat. Lasten väkivallalle on myös ikivanhat juuret. Lapsia myytiin ja jätettiin heitteille koko antiikin ajan.

Perheen sisäinen väkivalta perhettä ihannoivassa yhteiskunnassa on erityisen suuri tabu. 96 prosentista tapauksista vaietaan.

Yhteiskunnan kehitykselle perheen merkitys on suuri. Parhaimmillaan perhe, joka ei sorru väkivaltaan, vaan kunnioittaa tasapuolisesti kaikkien perheen jäsenten oikeuksia, toimii kansalaisyhteiskunnan hautomona. Tasa-arvon puute toimii päinvastoin eli tyrannian tarhana.

No comments:

Post a Comment