Kuolema uhkaa
Flaviaanien amfiteatteri eli Colosseum rakennettiin vuonna 80. Jo avajaisnäytöksissä tapettiin 9000 eläintä. Surmansa saivat gladiaattorit, vangit, kristityt ja suuri määrä villieläimiä, joita oli rahdattu Roomaan Afrikasta asti. Koska valtakunnan eri osissa järjestettyihin spektaakkeleihin tarvittiin seitsemänsadan vuoden aikana suuret määrät eläimiä, uskotaan niiden johtaneen monen eläinlajin, kuten pohjoisafrikkalaisen norsun sukupuuttoon. Kaikkein julmimpina esityksinä on pidetty naumachia eli vesitaisteluita, kidutuksia ja tappamisia sisältäviä näytelmiä, joissa oli villieläinten suoranaisia teurastuksia.
Roomalaiset eivät kuitenkaan itse keksineet tappojuhlia. Etruskit olivat aloittaneet veriset huvit. Ne kuuluivat heidän hautajaismenoihinsa. Siitä kertovat vielä sarkofagit, joita näkee Roomassa Villa Giulian etruskimuseossa, Vatikaanin Museo Gregariano Etruscossa ja Museo Preisterico ed Etnografico Luigi Pigorinissa sekä monissa vanhan Etrurian alueen museoissa.
Ei tiedetä mistä etruskit toivat julmat juhlansa. Heidän alkuperänsä on hämärän peitossa. Yhden teorian mukaan he ovat kotoisin Lähi-idästä. Heidän kielensä ei ole sukua latinalle. Se ei - kuten ei suomi, unkari ja baskikielikään - kuulunut indoeurooppalaiseen kieliryhmään. Etruskit kutsuivat itseään nimillä rasna tai rasenna, mutta roomalaiset kutsuivat heitä nimillä tusci tai etrusci.
Ensimmäiset maininnat etruskien verisistä gladiaattoritaisteluista ovat peräisin vuodelta 264 eKr. jolloin 120 gladiaattoria taisteli kolme päivää kahden ylimyksen hautajaisissa. Gladiaattorien taistelujen avulla on mahdollisesti käsitelty surun, pelon ja kuoleman tuomaa ahdistusta sekä kuolemanpelkoa. Niiden avulla palautettiin yksilön ja yhteisön tasa-paino, joka oli aina vaarassa kadota kaaoksen ja kohtalonvoimien johdosta. Kun areenalla käsiteltiin kuolemaa julkisesti, siihen samalla luotiin etäisyyttä ja siitä tehtiin hallittava objekti
Gladiaattoritaistelut olivat aluksi tasaväkisten ottelijoiden mittelöitä. Myöhemmin nämä kuoleman spektaakkelit rappioituivat. Julmimpien keisarien aikana niistä tuli eriväkisten kohtuuttomia otteluita. Neron ja Caligulan julmuudet perustuivat sadismiin sekä tarpeeseen synnyttää pelkoa. Caligulalla oli tapana sanoa: ’antaa niiden vaan vihata minua, muuten he eivät pelkää minua’.
No comments:
Post a Comment