Friday, November 19, 2010

Berlusconin äiti71

Pyhimyksiä ja maailmanparantajia

Vaikka Italia on katolinen maa, vain 10 prosenttia on aktiivisia uskovaisia katolisia. Sana ’katolinen’ tulee kreikan sanasta kataholos eli kokonaisuuden mukaan, merkiten universaalia. Universaali uskonto se onkin. Maailmassa on noin 1,1 miljardia katolista. Suurin osa on Euroopassa ja Latinalaisessa-Amerikassa. Heitä on myös muissa maanosissa, etenkin Afrikassa, mutta myös Aasiassa.

Katolisella kirkolla on Roomassa neljä pääkatedraalia, joista Vatikaanissa sijaitseva Pyhän Pietarin kirkko on tärkein. Moni vierailija tuntee siellä tulleensa vallan katedraaliin, ei hartauden tyyssijaan. Kolme muuta lähes yhtä mahtavaa katedraalia San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore ja San Paolo sijaitsevat eri puolilla Roomaa.

Katolinen kirkko on sekin rakentanut vanhan varaan. Kirkkojen seiniin on toisinaan upotettu antiikin Rooman pilareita tai ne on rakennettu vanhan palvontapaikan päälle. Myös opissa ja käytänteissä on lainaa. Rooman valtakunnan aikana roomalaisten jumalien pääpappia kutsuttiin nimellä pontifex maximus. Tämän tittelin omaksuivat myöhemmin paavit. Vestan neitsyeiden sanotaan myös olevan nunnien esikuvia, jopa pukeutumisessa on yhtäläisyyksiä.

Kirkoissa on ihmeitä tekevien ikonien lähettyvillä votiiveja. Nuo metalliset tai nykyään myös muoviset pikkuesineet kuvaavat ihmisen eri ruumiinosia. Niiden avulla toivotaan parannusta kuvan kehonosalle. Tälläkin perinteellä on vanhat juuret. Savesta valmistettuja votiiveja käyttivät jo etruskit, muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset omissa menoissaan. Niitä näkee museoissa.

Katolisuudessa vaikuttaa rikas pyhimysperinne, joka uskoo ihmeisiin. Tosin katolinen kirkko muutama vuosi sitten julisti, ettei ihmeparannuksia tule kutsua ihmeiksi, sillä niiden taustalla voi olla lääketieteellinen selitys, jota emme vain vielä ymmärrä.

Oli miten oli, ihmeperinteen mukaan osa Kristuksen ja Marian patsaista vuodattaa kyyneliä. Marttyyrien kuivunut veri muuttuu nesteeksi. Pyhyys tuoksuu ja synti haisee. Sienan pyhä Katariina väitti haistavansa syntisen ihmisen hajun. Ruusun tuoksu leijuu pyhimysten pyhäinjäännösten ympärillä. Ruusunlehdet leijailevat talvisessa säässä. Lunta tulee keskellä kesää kumpareelle, jonne on pystytettävä kirkko. Pyhimykset ilmestyvät. Valot välkkyvät.

Jokaiselle päivälle on oma pyhimyksensä. Tärkeimmille on myös omistettu kirkko. Myös nimiä annetaan suojeluspyhimysten mukaan. Kaupungeilla on myös nimikkopyhimykset: Milanolla Pyhä Ambrosius, Napolilla Pyhä Gennaro, Venetsialla tietenkin Pyhä Markus, jolle myös kuuluisa Pyhän Markuksen aukiokin on omistettu ja jonka päässä on hänelle omistettu katedraali.

Myös ammattikunnilla on omat suojeluspyhimyksensä. Maanviljelijät palvovat Pyhää Isidoroa, kirurgit Pyhää Cosmaa ja Damiania sekä valokuvaajat Pyhää Veronikaa. Taksinkuljettajat ja muut autoilijat siunaavat autonsa Pyhän Franciksen mukaan.

Pyhimykset voivat myös erikoistua eri tehtäviin. Pyhän Lucian valoa pyydetään silmäongelmiin. Pyhän Blaisen puoleen käännytään kurkku-ongelmissa. Pyhältä Markukselta voi saada apua korvasairauksiin. Pyhä Marinan uskotaan lievittää pääkipuja. Pyhän Paolon puoleen voi kääntyä koiran puremissa. Pyhältä Venanziolta voi hakea apua reumatismiin. Hammasongelmissa voi hammaslääkärin lisäksi kääntyä Pyhän Dominicin puoleen. Pyhä Anthony ja pyhä Fransiscus hoitavat eläimiä. Jos ei tiedä kenen puoleen kääntyä, aina voi pyytää apua yleispyhältä Benedictukselta, joka on yleissuojelija. Hänen medaljongillaan voi pyhittää veden. Se voidaan myös asettaa ikkunoihin, oviin, autoihin ja tietenkin kaulaan.

Osa katolisen kirkon pyhimyksistä on myös ollut yhteiskunnallisia aktivisteja, uudistajia sekä köyhien ja heikkojen puolustajia. Osa heistä on naisia. Viimeisin oli Intiassa vaikuttanut äiti Teresa, jonka yhteiskunnallisen työn arvoa ei voi kiistää. Intialaiset suhtautuvat kuuitenkin varauksellisesti väitteisiin hänen pyhyydestään. Myös Euroopan suojeluspyhimykseksi julistettu ja 1300-luvulla elänyt Sienan Katariina kampanjoi kirjoittaen kirjeitä hallitsijoille-. Hän puhui rauhan puolesta.

No comments:

Post a Comment