Sunday, January 16, 2011

Nepal

Mitä tapahtuu Kathmandussa?

Italiasta siirryn nyt Nepaliin. Mutta ensin koukkaan Israelin kautta. Olin siellä
vuosina 1969-1972. Tuolloin - jonakin noista vuosista - oli nykyinen Euroopan
Vihreiden puheenjohtaja Daniel Cohn-Bendit puhumassa Israelissa. Hänet tunnettiin tuolloin nimellä Danny Le Rouge eli punainen Danny.
Hän puhui Jerusalemin Hebrealaisessa Ylipistossa. Ystäväni oli myös mennyt
sinne Dannya kuuntelemaan. Paikalle oli tullut myös suuri joukko juutalaisortodokseja
kikkarapulisonkisia karvahattu hassidimeja. Heidän tarkoituksensa oli häiritä tilaisuutta.

Kun Danny pääsi ääneen, siihen yhtyivät myös hassidimit. He tekivät välihuutoja kehottaen kansaa muistamaan Auschwitzin ja Treblinkan keskitysleirien tapahtumat.
Remember Auschwitz!” ja ”Remember Treblinka!” he huutelivat.
Se alkoi vähitelleen ärsyttää ystävääni ja kun siitä ei tullut loppua, hänkin päätti huutaa sekaan:
Remember Kathmandu!”. Syntyi täydellinen hiljaisuus, sillä kukaan ei muistanut mitä oli tapahtunut Katmandussa.
Eikä siellä tietenkään mitään vastaavaa ollut tapahtunut noina aikoina.
Länsimaiset nuoret kävivät siellä pölläyttelemässä hassista ja viettämässä hippielämää. Siitä tunsimme Katmandun 60-luvulla.

Nyt olen Katmandussa. Hipit ovat jo kauan sitten kaikonneet. Tilalle on tullut reppuretkeilijöiden retkueet ja Himalajan eri korkeusasteiden valloitusta tai sankarikuolemaa janoavat. Heille ei Katmandun Freakstreetin eli hippikadun tarjoma "high" riitä.

Itse olin täällä viimeksi vuonna 2001. Aikaa on kulunut jo 10 vuotta. Siinä ajassa on tapahtunut paljon. Kuninkaan oma poika tappoi lähes koko perheensä. Kuninkaaksi nousi setä, josta kansa ei pitänyt. Se epäili sedän osuuttta tapahtumiin.Syntyi kapinaliike. Maolaiset aktivoituivat. Kuningas syöstiin
vallasta ja samalla monarkia lakkautettiin. Kuningas asuu nyt vaatimattomassa kahden makuuhuoneen kaupunkiasunnossa. Maassa on ollut pitkä ja kipeä sisällissota. Aselepo saatiin aikaan. Vaalit on saatu pidettyä, mutta halituksesta ei olla
päästy yksimielisyyteen. Maata vetää tällä hetkellä ns. caretaker hallitus. Uusi perustuslaki on tekeillä.

Pitkään syrjityt vähemmistöt, kastittomat, alkuperäiskansat, köyhät ja muut syrjityt ryhmät kuten naiset on otettu mukaan uuden perustuslain valmisteluun. Uusissa vaaleissa naiset saivat myös yli 30 % paikoista. Myös muiden syrjittyjen ryhmien asema vahvistui. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Rauhanrakennus on yhdistettävä kehityssuunnitteluun, jossa entistä paremmin huomioidaan ihmisoikeudet ja niiden toteutuminen sekä osallistava demokratia. Katsotaan mitä muuta Katmandussa ja Nepalissa tapahtuu.

No comments:

Post a Comment